Linkovi

Titanic u Las Vegasu


Titanic u Las Vegasu
Titanic u Las Vegasu

Kad je prekookeanski brod Titanic udario u ledeni brijeg i potonuo, na svom prvom putovanju 1912. godine, stradalo je više od 1500 putnika. Bila je to jedna od najtežih pomorskih katastrofa u miru. Ovo sudbinsko putovanje bilo je tema velikog filmskog hita iz 1997. Sada je priča o Titanicu ponovo oživjela na velikoj izložbi u jednom lasvegaskom hotelu.

Pri ulasku na izložbu u hotelu Luxor, svaki posjetilac dobija kartu za ukrcavanje na brod sa imenom jednog od stvarnih putnika na Titanicu:

- U posljednjoj izložbenoj dvorani, na memorijalnom zidu, saznaćete da li je putnik u čije ime nosite ulaznicu - preživio ili je nestao…, kaže im vodič na ulazu.

I tako posjetioci na izložbu ulaze kao da se ukrcavaju na taj brod, 14. aprila 1912. Proći će prvo pored neukrašenih kabina III klase, a zatim stići i do elegantno opremljenih kabina I klase, koje su smatrane luksuznijim nego bilo koji hotel tog vremena.

Više od 300 autentičnih eksponata izvadjeno je sa dna okeana, nakon što je olupina Titanica otkrivena 1985. godine. Nakit, pribor za ličnu higijenu, posudje i pribor za jelo - vraćaju posjetioce, kao vremeplovom, natrag u vrijeme slave Titanica, kaže posjetilac Eric Bar:

- Kad vidiš stvarne predmete, to te vrati bliže tom vremenu, bliže stvarnom brodu. Osjetiš kao da si stvarno ukrcan sa stvarnim putnicima.

Na izložbi su osim originala i neke važne replike. Možda najatraktivnija medju njima su velike stepenice prema kabinama prve klase, koje će mnogi, kao i Laurie Maidment, prepoznati iz filma Titanic.

- Čudesno, posebno scena ulaska u prvu klasu, gdje su te stepenice. Možeš tačno zamisliti Rose kako ide tim stepenicama. Fantastično, zaista jako dobro.

Specijalista kustos Randy Dale, odjeljenje izložbe nazvano Veliki dio, gdje je izložen dio stvarnog brodskog dna, smatra fascinirajućim:

- Ovako nešto nema nigdje na svijetu. To je najveće parče ikad izronjeno sa samog Titanica. Teško je 15 tona i široko 8 metara. Napunilo je cijelu prostoriju i kad udjete osjetite veličanstvenost broda samog.

Posjetiocima je, nastavlja on, ponudjeno da slobodno dotaknu specijalno napravljeni ledeni brijeg da bi osjetili kako je hladna bila voda u kojoj je potonuo brod koji je trebao biti nepotopiv:

- Većina onih koji su tada izgubili živote, nije stradala od davljenja nego od hipotermije, i njihova tijela su jednostavno prestala da funkcionišu od te strašne hladnoće.

Emocijama ispunjeno putovanje kroz izložbu završava pred Zidom sjećanja, gdje Eric Barr saznaje za sudbinu svog putnika…

- Veoma poučno i emocionalno. Osjećao sam se zaista kao jedan od preživjelih putnika, koji sad priča o tome.

Priča o Titanicu nastavlja da traje, barem do 2018. godine kad se izložba u Las Vegasu zatvara.

XS
SM
MD
LG