Linkovi

U Betlehemu više hodočasnika i turista nego prijašnjih godina


U Betlehemu više hodočasnika i turista nego prijašnjih godina
U Betlehemu više hodočasnika i turista nego prijašnjih godina

Zapadna Obala ukrašena je božićnim svjetlima i likovima Djeda Božićnjaka

Na tisuće se vjernika okupilo u Betlehemu, rodnom mjestu Isusa Krista, a Zapadna Obala je ukrašena božićnim svjetlima i likovima Djeda Božićnjaka. Među okupljenima je bio i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas koji je poručio okupljenim hodočasnicima kako se nada da će iduća godina donijeti sigurnost, stabilnost i neovisnost za Palestince.

Gospodin Abbas je na Zapadnu Obalu došao iz Ramallahe, a Izraelci su pristali dati odobrenje da i 500 kršćana iz Gaze, koja je pod Hamasovom upravom, doputuje u Betlehem.

Kako sa Zapadne obale javlja Robert Berger, ove godine je očita i vrlo dobra suradnja izraelskih vlasti i Palestinske uprave:

U mjesto gdje je prema biblijskom predanju rođen Isus Krist ove je godine došlo mnogo turista. Očekuje se da će ih ovih božićnih blagdana biti oko 90 tisuća, trećinu više nego prošle godine. To je najviše zbog toga što je na Zapadnoj obali ove godine situacija mirnija. O tome izraelski ministar turizma Stas Meseznikov kaže: "Turizam je most prema miru i dijalogu. Uspješna suradnja na ovom planu je zajednički interes Izraelaca i Palestinaca."

Izraelska je vojska ublažila restrikcije na putovanja tako da se sada brže putuje između Jerualema i Betlehema, koji je pod palestinskom upravom. O tome izraelski general Eitan Dangot kaže: "Na Zapadnu će obalu mnogo lakše ući tisuće turista, a lakše će se i vratiti. Kršćani sa Zapadne obale će bez ikakvih ograničenja moći posjetiti rodbinu u Izraelu."

Ove su izraelske mjere pohvalili i čelnici palestinskih kršćana, što se ne događa često. Katolički biskup Betlehema Naim Khoury je rekao: "Mislim da su poduzeli vrlo dobre mjere da pomognu ljudima koji putuju. To ublažava pritisak, u velikoj mjeri. Vrlo sam zahvalan."

Činjenica da je turista mnogo pomaže i lokalnoj ekonomiji. Međutim, Betlehem je i dalje okružen izraelskim betonskim pregradama – koje su podignute da bi se spriječili samoubilački napadi na teritoriju Izraela. Palestinci koji žive u Betlehemu kažu da se osjećaju kao da su u zatvoru. Gradonačelnik Victor Batarseh kaže da prosperitet ne može zamijeniti slobodu: "Želimo pravo na samo-određenje, da imamo vlastitu državu, i to na teritoriju koji je povijesno naš. Sa Jeruzalemom kao glavnim gradom."

Palestinci tvrde da je ovo – bez obzira na ublažavanje restrikcija - samo još jedan Božić pod okupacijom.

U Vatikanu papa Benedikt je objavio svoju radio poruku dan pred Božić: "Molim se za vaše obitelji, za djecu, za one koji su bolesni i one koji prolaze kroz teška vremena bilo koje vrste“.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će večeras, na svetkovinu Božića, euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali. Nadbiskup Vrhbosanki, kardinal Vinko Puljić u svojoj je Božićnoj poruci govorio o solidarnosti poručivši da je Božić blagdan u kojemu Bog na jasan i stvaran način progovara čovjeku o svojoj bliskosti i solidarnosti.

U Britaniji će kraljica Elizabetha održati godišnji božićni govor kojeg posvećuje – sportu! Čak i u pretežno budističkom Tajlandu obilježava se Božić i to tako što slonovi obučeni u Djeda Mraza zabavljaju djecu.

Za one koji žele pratiti kretanje Djeda Božićnjaka NORAD, odnosno Sjevernoameričkom zrakoplovnom zapovjedništvu, gdje se, preko radara, pomno prati kretanje Djeda Mraza i odgovora na e-mailove i pozive djece koja nestrpljivo čekaju svoje Božićne poklone.

XS
SM
MD
LG