Linkovi

Tinejđeri premalo spavaju zbog - biološkog ritma


Tinejđeri premalo spavaju zbog - biološkog ritma
Tinejđeri premalo spavaju zbog - biološkog ritma

Stručnjaci kažu da su tinejdžeri biološki programirani da odlaze na spavanje kasnije i bude se kasnije nego druge dobne skupine. No, mnoge škole počinju s nastavom vrlo rano, ponekad u sedam ujutro

Ankete provedene na američkim tinejdžerima pokazuju da oko polovina njih ne dobija dovoljno sna tijekom školskog tjedna. Oni u prosjeku spavaju 60 do 90 minuta manje nego što to preporučaju stručnjaci.

Jedan od razloga za pomanjkanje sna u tinejdžera leži u biologiji. Stručnjaci kažu da su tinejdžeri biološki programirani da odlaze na spavanje kasnije i bude se kasnije nego druge dobne skupine. Bez obzira na to, mnoge škole počinju s nastavom vrlo rano, ponekad u sedam ujutro.

Zbog toga brojni učenici odlaze u školu osjećajući se kao šesnaestogodišnji Danny. On igra lacrosse i nogomet. Općenito, vrlo je aktivan – osim ujutro: "Ustajanje mi je pravo mučenje. U to doba jako sam trom i umoran. Jedva se dovučem do škole, i jedva ostajem budan tokom prva dva školska sata."

Michael Breus klinički je psiholog čija je specijalnost poremećaj sna: "Ne radi se o skupini lijenih mladića i djevojaka, već o djeci čiji je biološki ritam najčešće neuravnotežen."

Tinejdžerima je, kaže Michael Breus, potrebno osam do devet, ili čak devet do deset sati sna. On kaže da pospani tinejdžeri mogu razviti jedan oblik depresije koji bi mogao negativno utjecati na njihovo opće zdravstveno stanje. Ta depresija ne samo da utječe na njihovu sposobnost na nastavi već i na sportskom terenu i na cesti. Michael Breus kaže da je svaki umoran vozač potencijalno opasan, a osobito tinejdžer koji nema dovoljno iskustva za volanom.

Što bi škole mogle učiniti po pitanju neispavanih učenika? Psiholog Breus kaže da bi s nastavom trebale početi u kasnijim jutarnjim satima. On pritom upućuje na istraživanja koja su pokazala da učenici u tom slučaju mogu poboljšati svoje rezultate za ocjenu više u prvom i drugom nastavnom satu.

Eric Peterson ravnatelj je škole St. George u američkoj saveznoj državi Rhode Island. On je želio isprobati hoće li će početak nastave 30 minuta kasnije učiniti razliku. Pokazalo se da da. Osim toga, kaže on, odlazak učenika u školski zdravstveni centar upola se smanjio. A kašnjenja na prvi sat smanjena su za trećinu.

Ono što je najvažnije: učenici su potvrdili da su manje sneni tokom dana. Patricia Moss, pomoćnica ravnatelja škole St. George, kaže da nisu samo učenici primijetili bolje rezultate: "Praktički svi nastavnici odmah su primijetili puno veću pozornost učenika i pozitivnije raspoloženje. Djeca su očito bila sretnija doći na nastavu u osam i 30 nego u osam."

Eric Peterson svjestan je da je promjenu vremena početka nastave lakše uvesti u malim školama, no nada se da će i one veće iznaći način za to. U konačnici, škole prije svega moraju učiniti ono što je ispravno za njihove učenike, kaže on.

XS
SM
MD
LG