Linkovi

Kampanja 'Tekstiranje može pričekati' protiv rastresene vožnje


Kampanja 'Tekstiranje može pričekati' protiv rastresene vožnje
Kampanja 'Tekstiranje može pričekati' protiv rastresene vožnje

Konačni cilj kampanje je osigurati da tinejdžeri prihvate poruku da je tekstiranje za volanom neprihvatljivo i opasno ponašanje … ponašanje koje može pričekati dok se ne izađe iz prometa

Umjesto da pažljivo gledaju što se događa na putu kojim voze, mnogi mladi danas za volanom rade druge stvari – i to više njih odjednom. Razgovaraju sa svojim suputnicima, slušaju glazbu, čitaju ili pišu tekstovne poruke na mobitelima … upravljajući volanom ponekad samo malim prstima ruku, dok palce koriste za tipkanje. To je smrtonosna kombinacija, kako pokazuju brojna istraživanja. Jedna nova kampanja pokušava mladima reći da – tekstiranje može pričekati.

'Gdje si sad?' – te tri riječi bile su posljednja poruka koju je Mariah West pročitala prije nego što je u sudaru izgubila život. Merry Dye je njezina majka. "Bilo je to dan prije nego što je moja kćerka trebala maturirati. Bila je na putu na utakmicu i primala je upute kako doći do tamo. Prema iskazu očevica, bez nekog vidljivog razloga izgubila je kontrolu nad vozilom, prešla preko sredine, udarila u betonsku ogradu i potom se vozilo preokrenulo i sklizalo preko još dvije prometne trake. Niti jedan roditelj ne želi dobiti takav telefonski poziv kakav se nama dogodio".

Merry Dye o tome govori u novom dokumentarnom filmu, naslovljenom Texting Can Wait – Tekstiranje može pričekati. Ona se nada da će poruka njezine priče doći do ušiju mladih vozača. "Ako vozite auto-cestom, u samo 3 sekunde možete preći dužinu pet nogometnih terena. Mnogo toga se može dogoditi na tolikoj udaljenosti u tako kratkom vremenu. Ne radi se o 'ako' nego samo 'kad' će vam se dogoditi nesreća".

Desetminutni dokumentarni film – dostupan na internetu – napravljen je u produkciji telekomunikacijske kompanije AT&T, čiji mobiteli, između ostalih sličnih, tinejdžerima pružaju mogućnost da šalju i primaju tekstovne poruke. Gail Torreano je dopredsjednica AT&T-ja. "Shvatili smo da je najučinkovitiji način da poruka dopre do tinejdžera i odraslih ispričati im istinite događaje".

U dokumentarcu, jedan mladić, Will, koji je bio putnik u unesrećenom automobilu, pretrpio je oštećenja mozga. On kaže da je ranije vozio automobil, odlazio na šetnje, trčao gradom, bio zaposlen, bio normalan. Sve to više ne može jer je vozač automobila morao tekstirati. Pokazujemo još jednog mladića koji je tekstirao dok je vozio automobil i pregazio je biciklistu, koji je poginuo. U Filmu govori i jedna djevojčica, sestra djevojke koja je poginula u takvoj nesreći.

Studije pokazuju da osobe koje tekstiraju dok voze imaju 6 do 8 puta veću šansu za nesreću od onih koji su usredotočeni na vožnju. Gotovo 6 tisuća pogibija na američkim autocestama u 2008. posljedica su rastrešenosti u vožnji. Sandy Spavone, izvršna direktorica Nacionalne organitzacije za sigurnost mladih, kaže da je tekstiranje dok se vozi automobil toliko opasno upravo zato što zahtijeva mnogo pažnje. "Problem s tekstiranjem za volanom leži u tome da ono uključuje istodobno sva tri načina za odvlačenje pažnje: vizuelna pažnja se okreće ka mobitelu da se vidi tko šalje poruku, ili da se poruka pročita, ili da se otipka odgovor. Odvlači se i manualna pažnja, jer ruke treba maknuti s volana da bi se tipkalo. A, na koncu, odvlači se i kognitivna pažnja jer se misli skreću s ceste na ono što je na mobitelu".

Konačni cilj kampanje je osigurati da tinejdžeri prihvate poruku da je tekstiranje za volanom neprihvatljivo i opasno ponašanje … ponašanje koje može pričekati dok se ne izađe iz prometa.

XS
SM
MD
LG