Linkovi

SAD: Pod jednim krovom


Efikasnim odgovorom u hitnim okolnostima, kao što se to ovog puta dešavalo na području Houstona, opasnosti i posljedice prirodnih stihija mogu biti uvelikio ublažene.

Tokom nedavnih velikih poplava u američkoj saveznoj državi Texas praktično je pokazana i dokazana vrijednost sistema koordinacije, postupanja i upravljanja aktivnostima lokalnih i federalnih agencija i nevladinih spasilačkih organizacija i grupa u izvanrednim i hitnim okolnostima. Taj sistem je izvanredno funkcionirao tokom stihije koja je odnijela više ljudskih života i ostavila pustoš na velikim područjima. Obilne kiše i dalje ugrožavaju područje Houstona, a istovremeno, mnogi Telsašani nastoje sanirati posljedice prošlonedjeljnih poplava. U takvim situacijama vlasti imaju dva osnovna zadatka - uspješno odgovoriti na neporednu opasnost i organizirati i pomoći saniranje posljedica naleta prirodne stihije.

U prostranom i tehničko-tehnološki dobro opremljenom centru federalnog Ministarstva unutarnjih poslova u okrugu Harris koordiniraju su aktivnisti svih segmenata sistema zaštite u izvanrednim stanjima. Francisko Sanchez, glasnogovornik centra, ističe:

"Naš menadžment u štabu, čelnici gradskih službi Houstona, čelnici policijskih i vatrograsnih departmana, stručnjaci javnih zdravstvenih službi... svi pod jednim krovom, svi oni koji treba da budu zajedno u stanjima hitnosti."

Svi pozivi za pomoć i odgovori na te pozive usmjeravani su na odgovarajući nivo upravljanja i postupanja, dodaje Francisko Sanchez:

"Ukoliko na lokalnom, ili gradskom nivou nije bilo mogućnosti za efikasan korak, zahtjev za intervenciju je bez odlaganja proslijeđivan na nivo okruga, ili na nivo države Texas, ili na nivo federalne vlade."

Jedan od ključnih uvjeta brzog i uspješnog reagiranja je komunikacija unutar sistema, sa medijima i sa građanima na ugroženim područjima. Telefonski centar sa velikim brojem linija i operatora koji su radili svih 24 sata dnevno u popunosti je odgovorio funkciji.

Osim državnih agencija, građanima ugroženim prirodnom stihijom u pomoć priskaču i brojne nevladine organizacije i službe, poput Crvenog križa. I predstavnici tih oraganizacija i služni bili su pod istim krovom.

"I oni su, znajući isto što ostali uključeni u upravljanje aktivnostima tokom borbe sa poplavama, mogli odlučivati šta mogu i šta će poduzeti njihove organizacije, tako da nismo morali trošiti vrijeme na dodatne razgovore" - takođe ističe Francisco Sanchez.

Ranije vremenske nepogode, kao nalet uragana Ike koji je zahvatio Houston 2008. godine bile su situacije iz kojih su izvučena mnoge praktične pouke. Francisco Sanchez navodi dva primjera:

"Uragan Ike pokazao nam je da nam prije svega treba mnogo veći centar za hitna postupanja. Nemoguće je da 500 ljudi efikasno radi i odlučuje u prostoru za tridesetak osoba. Takođe vrlo bitno je kako najbrže i najlakše razmjenivati informacije. Sada imamo i znamo i jedno i drugo."

Ćudi prirode su nepredvidive, posljedice prirodnih stihija često su teške i bolne. Efikasnim odgovorom u hitnim, vanrednim okolnostima, kao što se to ovog puta dešavalo na području Houstona, neposredne opasnosti i posljedice prirodnih stihija mogu biti uvelikio ublažene.

SAD: Pod jednim krovom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

XS
SM
MD
LG