Linkovi

Teška izborna godina za demokrate


Teška izborna godina za demokrate
Teška izborna godina za demokrate

U nešto više od tri mjeseca u SAD-u održat će se izbori za Kongres koji bi mogli značajno utjecati na ostatak predsjedničkog mandata Baracka Obame

Ova će izborna godina biti teška za demokrate. Popularnost predsjednika Obame sve je niža, a politički analitičari prognoziraju da će Republikanska stranka na izborima za Kongres u studenom osvojiti znatan broj novih mjesta. Amerikanci na jesen biraju cijeli saziv Zastupničkog doma, koji ima 435 mjesta te trećinu Senata, koji ima stotinu članova. Od 2006. većinu u oba doma Kongresa ima Demokratska stranka. Problem ove godine za demokrate je i u tome što njihova, liberalna baza ne izražava osobit entuzijazam za glasanje.

Mnogi glasači lijeve orijentacije – liberali i progresivni – žale se naime da administracija Baracka Obame nije učinila dovoljno na promoviranju njima dragih ciljeva. Liberalni i progresivni aktivisti, pogotovo oni koji pišu na Internetu, svako se ljeto sastaju u Las Vegasu na nacionalnom skupu bloggera i građana-novinara zvanom Netroots Nation. Ovdje se najčešće čula zamjerka da su umjereniji i konzervativniji krugovi u Demokratskoj stranci nametnuli predsjedniku Obami vlastiti program. Zbog toga se – tvrde oni - okolišalo u vezi reforme zdravstva a kasni se s reformom energetskog sektora. Demokratski senator iz Minnesote Al Franken izjavio je na ovom skupu da je svjestan zamjerki iz lijevog tabora.

"Slažem se da nismo imali dovoljno pobjeda. Znam da su progresivni članovi stranke frustrirani. Ne samo zbog toga što nije usvojeno dovoljno zakona, već i zbog toga što se nekad čini da je naša stranka nejedinstvena. Međutim, treba biti svjestan ove činjenice – iako u Kongresu imamo dovoljno glasova za izglasavanje nekog zakona, mi nemamo dovoljno 'progresivnih' glasova."

Predsjednik Obama sudionicima ovog skupa obratio se putem video-linka. I on je svjestan razočaranja na ljevici, no pozvao je aktiviste da budu ustrajni te da se potrude da na jesen demokrati zadrže većinu u Kongresu.

"Priznajem, promjene se za prevelik broj naših građana ne događaju dovoljno brzo. Svjestan sam toga. I po mom mišljenju, promjena je prespora. Znam da i vi tako osjećate."

Stranka predsjednika države obično u polovici njegova mandata gubi mjesta u Kongresu. Zastupnički se dom bira u cijelosti svake dvije godine, dok u Senatu mandat traje šest godina i svake se druge godine bira oko trećina saziva. Republikanska stranka ima šanse da osvoji većinu u barem jednom – a možda i oba - doma Kongresa. Michael Barone iz Instituta American Enterprise kaže da je izborna baza Republikanske stranke posebno zabrinuta zbog rastrošnosti savezne vlade i nacionalnog duga.

"Glasači sve jače odbacuju ideju države koja se stalno širi, za što se zalažu predsjednik Obama i vodstvo demokrata u Kongresu. Mislim da je to središnje pitanje ove izborne godine."

Bruce Buchannan, politolog sa Sveučilišta Texas, kaže da je riječ i o cikličnoj promjeni koja je redovita na američkoj političkoj sceni.

"Građani se zasite političara na položajima. Većina stručnjaka prognozira da će demokrati u oba doma Kongresa imati značajne gubitke."

Predsjednik Obama gubi podršku neovisnih glasača, koji nekad glasaju za jednu, a nekad za drugu stranku. Ti, neovisni glasači prije dvije godine imali su ključnu ulogu u njegovoj predsjedničkoj pobjedi. O tome govori Peter Brown sa Sveučilišta Quinnipiac.

"Muškarci, neovisni glasači, bijelci – sve su ove demografske grupe 2008. u razmjerno velikom broju podržale predsjednika Obamu. U ovom trenutku, u te tri grupe Obama dobiva znatno manju podršku, tek možda 30 posto. To je zamjetan pad u odnosu na prije dvije godine."

Demokratska stranka nastoji mobilizirati svoje glasače i svoje aktiviste da u velikom broju izađu na glasanje te spriječe 'glasačku lavinu' Republikanske stranke. Na skupu Netroots Nation u Las Vegasu govorio je i demokratski kongresmen Raul Grijalva iz Arizone.

"Poraz na polovici predsjedničkog mandata bio bi za nas vrlo težak. U velikoj mjeri, vođenje politike bit će prepušteno onima koji su odgovorni za sadašnju krizu."

Republikanska je stranka najavila da će, ako osvoji većinu u jednom ili oba doma Kongresa, raditi na uvođenju značajnih političkih promjena. Za većinu u Zastupničkom domu, republikanci moraju osvojiti 39 novih mjesta, a u Senatu – deset.

XS
SM
MD
LG