Linkovi

Tehnologija poboljšava prometnu situaciju diljem svijeta


Some voters began lining up Sunday night at the Olympic primary school polling station in Kibera, Kenya, March 4, 2013. (R. Gogineni/VOA)
Some voters began lining up Sunday night at the Olympic primary school polling station in Kibera, Kenya, March 4, 2013. (R. Gogineni/VOA)

Istraživanje o prometu u svijetu pokazuje primjetni porast volje da se koristi javni prijevoz

Upitajte bilo koga bilo gdje na svijetu o dnevnoj vožnji na posao ili do škole i čut ćete užasne priče. No prema jednom istraživanju, tehnologija možda može poboljšati situaciju u prometu.

Osam tisuća sudionika u prometu u 20 velikih svjetskih gradova bilo je upitano isto pitanje: Razljutite li se dok vozite? Kako se to odražava na vaše ponašanje u školi ili u kući? Da li ikada odustanete, okrenete se i odvezete kući? Koliko dugo vremena provedete u prometu?

Vidoh Saminathan stručnjak je za napredne transportne sustave pri IBM-u koji je proveo godišnje istraživanje. On kaže da se radi o pokušaju razumijevanja prometne dinamike i ponašanja vozača.

Ove godine, kaže on, sudionici u prometu još uvijek su se dosta žalili - poglavito oni u ekonomijama koje su u ekspanziji: "Na promet se najviše žale u zemljama koje ekonomski jačaju - u gradovima poput New Delhija, Bangalorea, Pekinga i Mexico Cityja."

Vozači tamo provode najviše vremena u prometu. Ali, lokalne vlasti rade na uklanjanju prometnih zastoja. "U Pekingu danas ima više kružnih tokova. Mexico City planira na poboljšavanje infrastrukture investirati dvije i pol milijarde dolara," kaže Saminathan.

Istraživanjem je utvrđeno da su prometni zastoji danas nešto manji zbog recesije koja je usporila ekonomske aktivnosti, a i benzin je skuplji. Vozači u Stockholmu, Singaporeu, Madridu i Buenos Airesu kažu da sada u prometnoj gužvi provode možda tek pola sata ili čak niti toliko.

U istraživanju – koje je provedeno četvrtu godinu za redom – primjetna je i volja da se više koristi javni prijevoz. 41 posto anketiranih kaže da efikasnija cestovna i željeznička mreža - smanjuje stres.

Vinodh Swaninathan ukazuje na glavni grad Švedske, Stockholm, gdje su promjene u prometu unaprijedile ne samo promet već i kvalitetu života: "Ljudi su počeli kupovati automobile koji manje troše, kako ne bi trebali plaćati posebnu pristojbu na veće automobile. Zbog toga je u središtu Stockholma promet manji za 25 posto, tijekom najveće gužve. Zagađenje ugljičnim-dioksidom manje je također za 25 posto, a uporaba javnih sredstava prometa veća je za 50 posto."

Brojni gradovi u ekonomijama u ekspanziji – poput Kine, Indije ili Brazila - idu u istom smjeru kako bi umanjili probleme u prometu.

XS
SM
MD
LG