Linkovi

Na spavalačke navike u tinejdžera utječe - svjetlo


Na spavalačke navike u tinejdžera utječe - svjetlo

Nedovoljno spavanje u tinejdžera negativno djeluje na njihov uspjeh u školi, ali i na zdravlje. Kontroliranjem njihove izloženosti svjetlu oni bi mogli dobiti više sna

Brojna istraživanja pokazuju da tinejdžeri ne spavaju dovoljno. To negativno djeluje na njihov uspjeh u školi, ali i na zdravlje. Jedna nova studija pokazuje da roditelji mogu pomoći da im djeca u toj dobi dobiju više sna kontroliranjem njihove izloženosti svjetlu.

Istraživanje je provedeno na tinejdžerima koji su nosili naočale s narančastim staklom - za blokadu određenih svjetlosnih zraka koje utječu na vrijeme kad oni polaze na spavanje. Studiju je provela Mariana Figueiro iz njujorškog Politehničkog instituta za istraživanje svjetla. Ona kaže da je poznata činjenica da se tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta. To može negativno utjecati na njihov uspjeh u školi. Neki roditelji svojoj djeci daju lijekove koji im pomažu spavati noću, ali Mariana Figueiro željela je ispitati postoji li neki prirodniji način rješenja tog problema:

"Pitanje na koje pokušavamo pronaći odgovor je može li se koristiti svjetlo kao način da im se pomogne da idu spavati ranije te da se osjećaju budnijima ujutro bez uzimanja lijekova."

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se navike spavanja dramatično počinju mijenjati u dobi od oko 13 godina. Tada se mijenja biološki sat organizma pa se melatonin, hormon koji ga uspavljuje, stvara kasnije u toku dana nego obično. Stvaranje melatonina ovisi o izlaganju organizma svjetlu.

"Cilj studije je pokušati razumjeti utjecaj svjetla na cikluse sna kod tinejdžera, odnosno koristiti svjetlo kao sredstvo koje bi ih primoralo da krenu spavati ranije," kaže Mariana Figueiro.

Ona je otkrila da bi tinejdžeri koji su izloženi većoj količini jutarnjeg svjetla, posebice plavim svjetlosnim zrakama, mogli uskladiti svoj biološki sat i poći spavati ranije. Ona kaže da plave svjetlosne zrake pomažu tinejdžerima da usklade svoj unutrašnji ritam s prirodnim ciklusima dana i noći. Figueiro ja također otkrila da, ako se mlade ljude liši jutarnjeg svijetla, oni obično idu spavati kasnije. Osim toga, studija pokazuje da i kasno-popodnevno sunčano svjetlo igra ulogu: nije samo jutarnje svjetlo važno da ih probudi i motivira da idu ranije spavati, već i večernje, kaže Mariana Figueiro.

Liječnici i znanstvenici koji se bave proučavanjem sna kažu da je tinejdžerima svake noći potrebno oko devet sati sna. No, mnogi funkcioniraju sa sedam ili manje sati. A to utječe na njihov uspjeh u školi, raspoloženje, ponašanje i zdravlje. Studije također povezuju pomanjkanje sna s pretjeranom debljinom, visokim krvnim tlakom i ostalim bolestima. Mariana Figueiro kaže da bi škole mogle pomoći u promidžbi za postizanje više sna uvođenjem više jutarnjeg svjetla - ili povećanom izloženošću svjetlu u učionici ili jutarnjom pauzom u školskom dvorištu.

XS
SM
MD
LG