Linkovi

Svijet i Sirija: Mada kasni, hemijsko oružje će biti uništeno


Žrtve hemijskog oružja upotrebljenog u sukobima u Siriji
Žrtve hemijskog oružja upotrebljenog u sukobima u Siriji

Sirijsko hemijsko oružje prvo mora biti prebačeno do luke Latakia. Zbog loših vremenskih prilika transport nije mogao biti obavljen do 31. decembra, što je bio rok za taj dio procesa uništavanja.

Uklanjanje iz Sirije i uništavanje hemijskog oružja van njenih granica kasni i zbog sigurnosnih razloga i zbog vremenskih uvjeta. Više zemalja poslalo je ratne brodove nadomak sirijske obale kao podršku toj složenoj operaciji. Jedan od tih ratnih brodova je i norveška fregata „Helge Ingstad.“ Plovi u međunarodnim vodama Mediteranskog mora i čeka naredbu za uplovljavanje u sirijske teritorijalne vode. U blizini je i Taiko, jedan od najvećih brodova za prevoz tereta kojim će hemijsko oružje biti prebačeno na specijalno, za uništavanje tog oružja, adaptirani američki brod.

Per Rostad, zapovjednik norveške fregate kaže:

"Nekih vojnih rizika i prijetnji ne bi trebalo da bude. Biće vjerojatno drugih problema.... poteškoća sa kontejnerima, njihovim pretovaranjem, ili nekih drugih poteškoća..."

Sirijsko hemijsko oružje prvo mora biti prebačeno do luke Latakia. Prošlog mjeseca vojne snage sirijskog režima povratile su kontrolu nad dva grada na putu od Damaska do Latakie. Zbog loših vremenskih prilika transport nije mogao biti obavljen do 31. decembra, što je bio rok za taj dio procesa uništavanja.

Mark Fitzpatrick iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije ističe:

"Ako procjenjujemo napredak koji je do sada ostvaren, onda treba reći da je do prije nekoliko mjeseci malo ko mislio da će se sirijski režim odreći hemijskog oružja i pristati da bude uništeno zajedno sa kapacitetima za proizvodnju. Za taj preokret zaslužne su mnoge zemlje - Rusija, Sjedinjene Države, Kina i druge - djelujući ruku pod ruku.“

U blizini sirijskih teritorijalnih voda je, kako je objavljeno na kineskom državnom televizijskom programu, i kineski vojni brod kojim će takođe biti praćeno prebacivanje hemijskog oružja iz Latakie do američkog broda.

O operaciji uništavanja tog oružja Li Baodong, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, je rekao:

"I Kina želi dati podršku političkom rješenju sirijske krize. Jedna od naših krupnih obaveza, kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, je održavanje mira i sigurnosti u svijetu."

Spremnost međunarodne zajednice na saradnju u uništavanju sirijskog hemijskog oružja je bez presedana, smatra Mark Fitzpatrick:

"Malo koja je zemlja htjela biti uključena u sukobe u Siriji, direktno intervenirati... Zapravo, nije htjela nijedna. Ali, u uništvanju hemijskog oružja, svi su spremni učestvovati."

Udari hemijskim oružjem u avgustu prošle godine zgrozili su svijet. Sirijska vlada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, pristala na uništavanje tog oružja.

Mahmoud al-Hamza, član opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća ističe:

"Uništavanje hemijskog oružja je veliki uspjeh i međunarodne zajednice i krupna pobjeda sirijskog naroda. Ono što je i sada a i dalje vrlo bitno, su realni životni uvjeti, ogromne teškoće i opasnosti, u kojima Sirijci žive."

Smrt u Siriji prijeti na svakom koraku. Bombardovanja stambenih naselja, posebno intenzivna u Homsu i Damasku, se nastavljaju. Do sada je, kako se procjenjuje, oko 130 hiljada Sirijaca poginulo, a veliki dio zemlje je u ruševinama.
Svijet i Sirija: Mada kasni, hemijsko oružje će biti uništeno
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG