Linkovi

Je li u krizi uloga Ankare u rješenju sirijskog problema?


Quneitra, Syria
Quneitra, Syria
Turska je u središtu napora Sjedinjenih Država i Evrope da protivnike sirijskog predsjednika Bashara al Assada nagovore da sjednu za pregovarački sto. Ali sve veći unutrašnji nemiri u Turskoj bi mogli iskomplicirati ulogu Ankare u srednjeistočnoj diplomaciji.

Turska je na prvoj liniji fronta u sirijskom sukobu. Turci su povremeno bivali žrtve bombardovanja duž granice i prihvatili su više od 200 hiljada sirijskih izbjeglica. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu radi na ujedinjavanju sirijske opozicije u nadi da će je pridobiti za mirovne razgovore, koji su sada odloženi najmanje do jula.
Steve Heydemann iz američkog Instituta za mir govori:

Turska zauzima kritičnu poziciju u odnosu na način na koji bi sirijski konflikt mogao da se odvija: bez obzira da li će razgovori započeti ili će Zapad, uključujući Tursku, da se dogovori da preduzme aktivniju politiku u nastojanju da suzbije djelovanje Assadovog režima.

Ali pažnja koju Turska poklanja sirijskom konfliktu je sada otišla na drugu stranu, poslije višednevnih političkih nereda unutar Turske. Američki državni sekretar John Kerry vjeruje da unutrašnji problemi neće Ankaru odvratiti od njene uloge u sirijskoj diplomatiji.

„To nije prvi put da se neka vlada susreće sa ovakvim izazovom. Očekujem da ministar spoljnih poslova Davutoglu i premijer Erdogan ostanu angažovani na rješavanju događaja u Siriji.“, kaže sekretar Kerry.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je bio vodeći kritičar sirijskog režima. Ali analitičar Heydemann kaže da će za Tursku, što rat bude duže trajao, biti teže da nastavi podržavati opoziciju.

Turska prolazi kroz period u kojem, čini mi se, osjeća nekakvo kajanje zbog nivoa podrške koju je davala opoziciji u proteklih nekoliko godina. Turci ponovo počinjuda razmišljaju da li se neprijateljstvo prema Assadovom režimu zaista isplati ili ne., kaže Heydemann.

Erdogan kaže da nema povratka na tursko uplitanje u isprepletane bliskoistočne krize, i dodaje:

U ovom regionu, problem Sirije, problem Palestine i Izraela, jesu problemi koji treba da se riješe, da bismo imali trajni mir na Srednjem istoku.

Izraelsko-turski odnosi su pretrpjeli udarac prije tri godine kada je Izrael napao turski brod sa mirovnim aktivistima koji su u Pojas Gaze donosili hranu i drugi materijal. Erdogan je nedavno kritikovao izraelske vazdušne napade na pravce snabdijevanja organizacije Hezbolah u Siriji, čime je komplikovao američke pokušaje da pojačaju veze između Turske i Izraela.

Nećemo da govorimo Izraelu da ne treba da djejstvuje i onda kad osjeti da se prelazi kritična bezbjednosna crvena linija u Siriji. Ali ako podržimo, čak i samo prećutno podržimo izraelsku akciju u Siriji, to će otežati Erdoganu i Turskoj da ulože napore u obnovu veza sa Izraelom., kaže Steve Heydemann.

No, čak i u trenutku kada američki zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog upotrebe sile protiv demonstranata u Turskoj, dvije strane nastavljaju blisko da sarađuju na organizovanuju razgovora o prijelaznoj vlasti u Siriji.
XS
SM
MD
LG