Linkovi

Za'atari: Prvi izbjeglički kamp na Twitter-u


Syrian refugees travel on the main street of Al Zaatari refugee camp in the Jordanian city of Mafraq, near the border with Syria, Jan. 15, 2015.
Syrian refugees travel on the main street of Al Zaatari refugee camp in the Jordanian city of Mafraq, near the border with Syria, Jan. 15, 2015.

Za većinu Sirijaca stranica kampa Za'atari, uspostavljena na Facebook-u, je ključni izvor informacija o dešavanjima i u samom kampu i tamo odakle su izbjegli

Za'atari, izbjeglički kamp Sirijaca Jordanu, uz samu granicu sa zemljom iz koje su se morali skloniti, vjerojatno je jedini kamp sa vlastitim Twiter „account“-om. Funkcija je višestruka - ostvarivati i održavati kontakte sa rodbinom i prijateljima, obavještavati o zbivanjima u kampu, biti informiran o dešavanjima u Siriji i motivirati donatore da pomognu nevoljnicima izbjeglim pred strahotama rata u Siriji.

Mohamad al-Rafai prodaje mobilne telefone u kampu u kojem je privremeni, kakav takav, krov nad glavom našlo preko 80 hiljada Sirijaca. Za mnoge od njih mobilni telefon je jedino sredstvo komunikacije i informiranja, bitan skoro koliko hrana i voda. Oni koji imaju bilo koju verziju pametnog mobilnog telefona najčešće koriste Facebook i aplikaciju "WhatsUp" da održe kontakte i budu obaviješteni. Svakodnevno to čini i Mohamad al-Rafai čija je porodica još uvijek u Siriji:

"Oni se sklanjanju od jednog do drugog mjesta. Kada borbe počnu tamo gdje trenutno jesu, prisiljeni su ići na drugo mjesto" – kaže on.

Laptopi su u kampu Za'tari dosta rijetki. Mnogi su, međutim, mogli kupiti pametne telefone. I za većinu njih stranica kampa Za'atari, uspostavljena na Facebook-u, je ključni izvor informacija o onome što se dešava i u samom kampu i tamo odakle su izbjegli, kaže Mohamad Hamza Refai, jedan od izbjeglih sirijaca i dodaje:

"Stranica Za'atari kampa je vrlo bogata i informativna i prati je više od polovine nas koji smo se sklonili ovdje. Ovdje u kampu ima i drugih koji stavljaju vijesti online, ali njihove vijesti nisu ono čemu se može vjerovati."

Humanitarni radnici takođe koriste društvene mreže i medije za prikupljanje donacija, što je uveliko otežano nakon više od četiri godine sukoba i rata u Siriji. Za'atari je prvi izbjeglički kamp koji ima svoj prostor na Twitter-u, ističe Nasredine Touaibia, glasnogovornik misije UNHCR-a u kampu Za'atari:

"U funkciji obavještavanja i alarmiranja to je vrlo efikasan put i način. Prodiremo i dopiremo do velikog broja ljudi. Oni reagiraju, sugeriraju, pitaju, nude pomoć.... Žele znati kako se izbjegluice nose sa stanjem u kojem jesu."

Od početka sukoba u Siriji skoro polovina stanovništva te zemlje je morala napustiti predratna mjesta življenja. Više stotina hiljada je poginulo. zapravo surovo ubijeno. Za preživjele, raseljene unutar Sirije, ili sklonjene u izbjegličkim kampovima, aplikacije dostupne pametnim telefonima, jedna su od rijetkih radosti u stradanjima kojima se ne nazire kraj.

Za'atari: Prvi izbjeglički kamp na Twitter-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG