Linkovi

Sirijske izbjeglice se nadaju povratku kući


Sirijske izbjeglice se nadaju povratku kući
Sirijske izbjeglice se nadaju povratku kući

Civili iz područja Syrije gdje se Assadove milicije nasilno obračunavaju s prosvjednicima, bježe u susjednu Tursku i Liban

Nasilnička represija sirijske vlade nad prosvjednicima koji demonstriraju već pet mjeseci, je dovela do velikog broja sirijskih izbjeglica koje bježeu Tursku i Liban. Nekoliko stotina tih ljudi nedavno su pristigli u jednu džamiju u mjestu Wadi Khaled u na sjeveru Libana, gdje su potražili hranu i medicinsku pomoć.

U rano poslijepodne u džamiji Makhtoum u blizini libanske granice sa Syrijom, gdje humanitarni radnici dijele pomoć izbjeglicama iz Syrije, novinar Glasa Amerike se susreo sa
60 godišnjim Ali Mohamad al Kurdijem, koji je stigao prije dva mjeseca, bez ikakvoga prtljaga. Sirijska milicija je izvršila napad na njegovu kuću, i ubili su na svirep način pet mladih muškaraca u njegovoj obitelji.

Ostaću ovdje dok režim ne padne , a ako se to ne dogodi, ubiću se u ovom kampu., govori al Kurdi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je u sukobima i napadima sirijskih snaga na demonstrante oko hiljadu i 700 osoba izgubilo živote. Do sada ih se tri hiljade vodi nestalim. Assadova vlada tvrdi da samo progoni naoružane teroriste, dok disidenti kažu da su jedini koji su naoružani , snage bezbjednosti i Assadova milicija.


Abdullah Tassi je pri donatorskoj grupi Bekaa Youth na projektu za razvoj i obrazovanje.On kaže da u ovom području ima oko pet hiljada sirijskih izbjeglica, za koje se mislilo, kada su tek došli, da će ostati tek nekoliko dana.


Medjutim, prolazili su dani i dani, i sada oni sami vjeruju da će ostati vrlo dugo.Neki od izbjeglica pokušavaju da se izmiješaju s lokalnim stanovništvom, a mnogi odlaze u sela koja su daleko odavde., kaže Tassi


Kassim Ayoubi radi u mobilnoj ambulanti. Kaže da izbjeglice boluju uglavnom od uobičajenih problema, kao što je grip.Medjutim, mentalno su jako traumatizirani.

Nije im nimalo lako. Umorna im je duša, boje se, boje se čak i da ih se snima.

33 godišnja Um Hamza ne daje svoje prezime. Pobjegla je iz svoga doma u Homsu prije mjesec dana, jer je njeno 7-oro djece prestravljeno. Ipak, i dalje je ponosna.

Uz Božju pomoć, vratiću se kući, jer to želim. Želimo svoju slobodu, želimo živjeti kao i drugi ljudi, želimo da se riješimo velike represije. Pa šta ako nas puno i da živote za to? To nije problem.

Hassan al-Hassad je bio narednik u sirijskoj vojsci do prije mjesec dana, a onda je dezertirao i provukao se preko granice u Liban.Kaže da je nekoliko hiljada vojnika postupilo na isti način. Oni sada organiziraju novi pokret otpora:

Uz Božiju pomoć ćemo se iskupiti i ustati protiv represora, Basheer al Assada, i stati uz sirijski narod.

Ustanak se nastavlja, a represija se intenzivira, dok Sirijci pozivaju medjunarodnu zajednicu da im se pruži pomoć, kroz sankcije i diplomatske napore. Medjutim, oni nalašuju da ne žele stranu vojnu intervenciju, jer će, kažu, njihova revolucija biti bez nasilja s njihove strane.
d


XS
SM
MD
LG