Linkovi

Sirija: Učešće stranih boraca komplicira krizu


Aleppo prije dan, dva

Analitičari procjenuju da se mnogi Sirijci ne priključuju snagama koje se bore protiv Assada upravo zbog prisustva stranih boraca i militanata na sirijskom ratištu.

Međunarodni napori da se zaustave borbe u Siriji do sada su bezuspješni. Pobunjenici i snage lojalne režimu predsjednika Bashara al-Assada i dalje se bore bez izgleda na pobjedu jedne ili druge strane. Uključenost boraca i militanata iz drugih zemalja dodatno komplicira i otežava rat unutar Sirije.

Odakle su ti strani borci i kakav je njihov uticaj?

Sukob u Siriji ušao je u četvrtu godinu. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u borbama je poginulo više od 100.000 osoba. Protiv Assadovih snaga bore se, uz podršku mnogih stanovnika Sirije, pripadnici brojnih pobunjeničkih grupa, Sirijci porijeklom, ali i strani borci koji su sa raznih strana došli na sirijsko ratište.

O tome analitičar vašingtonskog Instituta za Bliski Istok i profesor univerziteta John Hopkins Daniel Serwer kaže:

"To su većinom borci sa područja Bliskog Istoka. Neki su stigli iz Evrope, pa čak i iz Sjedinjenih Država. Prema nedavnim izvještajima ima i iz Pakistana. Sve skupa, to je veliki problem."

Mada se borci iz inostrantva bore protiv režima Bashara al-Assada, kojeg Washington optužuje za teška kršenja ljudskih prava, nasilje i zločine, profesor Serwer ističe da je radikalizam tih boraca povod za veliku zabrinutost Sjedinjenih Država:

"Jasno je da Sirija, ili dijelovi Sirije, mogu postati sigurna utočišta ekstremista i terorista i da bi oni mogli te prostore koristiti za eventualne napade na Sjedinjene Države. To se desilo u Jemenu, to se desilo u Pakistanu, to se desilo u Afganistanu."

Analitičari procjenuju da se mnogi Sirijci ne priključuju snagama koje se bore protiv Assada upravo zbog prisustva stranih boraca i militanata, a fragmentacija, usitnjavanje pobunjeničkih snaga za drugu stranu je značajna prednost, ocjenjuje Leila Hilal, analitičarka vašingtonske fondacije Nova Amerika:

"Opozicija koja se bori protiv Assadovog režima, i politički i oružano, je nesložna, razjedinjena i biva to sve više. U Siriji je oko pet hiljada trazličitih borbenih brigada. Bez ujedinjavanja svih tih grupacija vrlo je teško voditi uspješnu političku i borbenu kampanju."

Mirovni pregovori predstavnika al-Assadovog režima i opozicionih i pobunjeničkih snaga nisu dali nikakvog pozitivnog rezultata. Sadašnja usmjernost međunarodne zajednice na ukrajinsku krizu uveliko umanjuje nade o skorom diplomatskom rješenju sirijske krize, dodaje analitičarka Hilal.

"Situacija sa Krimom minira mogućnosti i izglede da Rusija i Sjedinjene Države aktivno i kontruktivno sarađuju na diplomatskom rješenju za Siriju."

Zbog rata u Siriji više od dva i po miliona Sirijaca napustilo je zemlju i sigurnost po život potražilo u izbjeglištvu. Sa svakim novim danom trajanja tog rata produžavaće se i uvećavati patnje i stradanja sirijkog stanovništva.
Sirija: Učešće stranih boraca komplicira krizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG