Linkovi

Sirija: Učešće stranih boraca komplicira krizu


 Aleppo prije dan, dva
Aleppo prije dan, dva

Analitičari procjenuju da se mnogi Sirijci ne priključuju snagama koje se bore protiv Assada upravo zbog prisustva stranih boraca i militanata na sirijskom ratištu.

Međunarodni napori da se zaustave borbe u Siriji do sada su bezuspješni. Pobunjenici i snage lojalne režimu predsjednika Bashara al-Assada i dalje se bore bez izgleda na pobjedu jedne ili druge strane. Uključenost boraca i militanata iz drugih zemalja dodatno komplicira i otežava rat unutar Sirije.

Odakle su ti strani borci i kakav je njihov uticaj?

Sukob u Siriji ušao je u četvrtu godinu. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u borbama je poginulo više od 100.000 osoba. Protiv Assadovih snaga bore se, uz podršku mnogih stanovnika Sirije, pripadnici brojnih pobunjeničkih grupa, Sirijci porijeklom, ali i strani borci koji su sa raznih strana došli na sirijsko ratište.

O tome analitičar vašingtonskog Instituta za Bliski Istok i profesor univerziteta John Hopkins Daniel Serwer kaže:

"To su većinom borci sa područja Bliskog Istoka. Neki su stigli iz Evrope, pa čak i iz Sjedinjenih Država. Prema nedavnim izvještajima ima i iz Pakistana. Sve skupa, to je veliki problem."

Mada se borci iz inostrantva bore protiv režima Bashara al-Assada, kojeg Washington optužuje za teška kršenja ljudskih prava, nasilje i zločine, profesor Serwer ističe da je radikalizam tih boraca povod za veliku zabrinutost Sjedinjenih Država:

"Jasno je da Sirija, ili dijelovi Sirije, mogu postati sigurna utočišta ekstremista i terorista i da bi oni mogli te prostore koristiti za eventualne napade na Sjedinjene Države. To se desilo u Jemenu, to se desilo u Pakistanu, to se desilo u Afganistanu."

Analitičari procjenuju da se mnogi Sirijci ne priključuju snagama koje se bore protiv Assada upravo zbog prisustva stranih boraca i militanata, a fragmentacija, usitnjavanje pobunjeničkih snaga za drugu stranu je značajna prednost, ocjenjuje Leila Hilal, analitičarka vašingtonske fondacije Nova Amerika:

"Opozicija koja se bori protiv Assadovog režima, i politički i oružano, je nesložna, razjedinjena i biva to sve više. U Siriji je oko pet hiljada trazličitih borbenih brigada. Bez ujedinjavanja svih tih grupacija vrlo je teško voditi uspješnu političku i borbenu kampanju."

Mirovni pregovori predstavnika al-Assadovog režima i opozicionih i pobunjeničkih snaga nisu dali nikakvog pozitivnog rezultata. Sadašnja usmjernost međunarodne zajednice na ukrajinsku krizu uveliko umanjuje nade o skorom diplomatskom rješenju sirijske krize, dodaje analitičarka Hilal.

"Situacija sa Krimom minira mogućnosti i izglede da Rusija i Sjedinjene Države aktivno i kontruktivno sarađuju na diplomatskom rješenju za Siriju."

Zbog rata u Siriji više od dva i po miliona Sirijaca napustilo je zemlju i sigurnost po život potražilo u izbjeglištvu. Sa svakim novim danom trajanja tog rata produžavaće se i uvećavati patnje i stradanja sirijkog stanovništva.
Sirija: Učešće stranih boraca komplicira krizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG