Linkovi

Može li Amerika kibernetičkim ratom onemogućiti Assadove snage?Sirijska vlada i njeni saveznici , kako se vjeruje, koriste kibernetičke napade kako bi naškodili članovima opozicionih snaga. U medjuvremenu administracija predsjednika Obame razmatra takodjer upotrebu kibernetičkih napada kako bi ometali vojne akcije sirijske vlade, ali za sada sve ostaje samo u polju eventualne opcije.

Tako, dok nasilje i dalje divlja Sirijom, ima i sukoba koji se ne odvijaju na ulicama. Neke od velikih borbi se dogadjaju upravo u kibernetičkom prostoru.

Fondacija Elektronski Front je potrošila više od dvije godine proučavajući kibernetičku kampanju protiv sirijskih disidenata i članova opozicije.

Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove pristalice su odgovorni za te napade, kaže analitičarka Fondacije Eva Galperin , i dodaje:

"Sve te programe kibernetičkih napada vodi vrlo ograničen broj grupa. A oni s najvećim razlogom da špijuniraju ljude na taj način, su predstavnici Assadovog režima.

Evan Barrett iz washingtonske grupe za hitnu pomoć Siriji , kaže da se koriste i neki društveni mediji kako bi se identificirali oni Sirijci koje vlada želi zatvoriti, ili mučiti.

“Sirijski aktivisti su uvjereni da se režim u Damasku time bavi, i vjeruju da ima ljudi koji su uhapšeni, a za koje vlada nije mogla znati nikako drugačije osim špijuniranjem njihovih aktivnosti na internetu., obašnjava Barret.


Postoje navodi da administracija predsjednika Obame razgovara o korištenju kibernetičkih napada kako bi se ometale vojne operacije Assadovog režima, pogotovo bombardiranje civila iz zraka.

Gospodin Barrett kaže da bi to bio jeftini način da se ograniče patnje civila.

“Čak ako možemo samo odgoditi bombardiranje civilnih područja za nedjelju ili dvije, meni se to čini značajnim postignućem.

Sjedinjene Države su se koristile kibernetičkim napadima u prošlosti, protiv iranskih nuklearnih objekata, i to kompjuterskim virusom Stuxnet i sličnim operacijama. Ali, neki u američkim obavještajnim službama kažu da je efekat takvih napada ograničen.

Barrett kaže da je njegova grupa 2012. godine zatražila od Vijeća za nacionalnu sigurnost da povede kibernetički rat protiv Sirije, ali da je to odbijeno.

“To ne znači da vlada već ne provodi odredjenu kibernetički strategiju, i možda jednostavno nisu željeli da se zna šta rade. Ali, mi smo razgovarali sa State Departmentom, Vijećem za nacionalnu sigurnost, i svi su nam rekli da za sada ne planiraju takve napade., kaže Barret.

Eva Galperin kaže medjutim da nema potrebe da se u kibernetički rat uključuje američka vlada, jer američke internetske kompanije imaju motiv da se same bore protiv tog problema.

"...kompjuterski virusi se šire putem platformi koje kontrolirajuameričke kompanije, kao što su Facebook ili Skype, or ili putem Gmail-a. Imali smo puno sreće u suradnji s američkim kompanijama., govori Galperin.


Medjutim, dok se nastavlja rasprava o američkoj strategiji, nastavljaju se i borbe u Siriji.
XS
SM
MD
LG