Linkovi

Protivljenje vojnoj akciji u Siriji ogromno


Sad kada pritisak oko Sirije nije više usmjeren prema Kongresu i kreće se mirnijim, diplomatskim vodama, mnogi članovi najvišeg zakonodavnog tijela Sjedinjenih Država su odahnuli i nadaju se da uopšte neće morati da glasaju o rezoluciji za autorizaciju vojne akcije.

Najnovije ankete pokazuju da se više od 60 procenata Amerikanaca protivi vojnim udarima na Siriju, a iznenadjujuće veliki je i broj telefonskih poziva birača koji vrše pritisak na Kongres. Dosta je i onih koji su izašli na ulice da bi javno pokazali svoja stanovišta.

Širom zemlje, Amerikanci izražavaju svoja antiratna osjećanja. Na Capitol Hillu, mirovna grupa CODEPINK lobira kod članova Kongresa i njihovih službenika. Ko-osnivač organizacije, Medea Benjamin, kaže da je nivo javne podrške zaista drugačiji nego što je bio prije iračkog rata, i dodaje:

Dobijamo u ogromnoj većini pozitivan odgovor od sviju, iz automobile koji prolaze, od turista koji šetaju, od rekreativaca, od policajaca koji su ovdje, od kongresnih uposlenika…

Okupljanja gradjana su mnogo manja i manje borbena od nekadašnjih, onih protiv Vijetnamskog rata. Ali, demokratski zastupnik Alan Grayson kaže da je - kakav god da bio – taj protest bio presudan za “povlačenje ručne kočnice” za vojnu akciju.


Ovo je najveća pobjeda mirovnog pokreta u Sjedinjenim Državama nakon kraja Vijetnamskog rata. Gotovo 100,000 ljudi organiziralo se putem našeg website-a “Don’t attack Syria.”, kaže zastupnik u Kongresu Grayson.

Republikanski zastupnik Trey Radel je na suprotnoj strani političkog spektra, ali na istoj strani kad je Sirija u pitanju.Radel govori:

Nije da smo mi anti-ratno raspoloženi ili zabrinuti zbog rata. Ono što mi danas zahtijevamo od lidera ove naše zemlje jeste da nam pokažu, da pokažu neku direktnu prijetnju ili čak indirektnu prijetnju i da nam, zatim, pokažu neki plan.

Radel kaže da to ne znači da se njegova partija povlači u sebe nakon nedavnih ratova u Iraku i Afganistanu.

Ja lično nisam izolacionista, i više nego sigurno – ne spadam u golubove… Ništa od toga., kaže Radel.

Profesor Allan Lichtman upozorava da protivljenje napadima na Siriju ne znači stvarnu promjenu kod Republikanaca.

Mislim da je to nastavak onoga što gledamo već godinama: Republikanci ne žele ništa da daju Obami. Oni žele da on bude bilo kako poražen., kaže profesor Lichtman.

Neki analitičari, medjutim, kažu da je anti-ratni preokret medju Amerikancima stvaran, kao i medju njihovim izabranim zastupnicima, i da predsjednik Obama ne bi ni išao pred Kongres da je očekivao toliku opoziciju
XS
SM
MD
LG