Linkovi

Bliski Istok: Tenzije u očekivanju vojnih udara na Siriju


Inspektor UN-a pretražuje jedno od mjesta na kojima je, navodno, korišteno hemijsko oružje
Inspektor UN-a pretražuje jedno od mjesta na kojima je, navodno, korišteno hemijsko oružje

Anti-amerikanizam bi mogao rasti i dalje ako SAD krenu sa zračnim udarima prije nego što inpektori UN utvrde ko je u Siriji izveo prošlotjedne napade hemijskim oružjem.

Mogućnost američkih vojnih udara na oružane snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u cilju daljeg sprečavanja korištenja hemijskog oružja protiv vlastitog naroda dodatna je tenzija na prostoru Bliskog istoka. Prošlotjedni masakr u blizini Damaska zgrozio je svijet. Mogući vojni udari Sjedinjenih Država, samostalno ili u saradnji sa drugima, takođe su povod velikoj zabrinutosti.

Analitičar Joel Rubin o tome kaže:

"Moguće je da će Bijela kuća čekati na Ujedinjene narode, da će se odlučiti čekati na određeni nivo međunarodne saglasnosti i legitimiteta. No, nije izvjesno da će u Ujedinjenim narodima biti postignuta saglasnost o udarima na Siriju."

Sjedinjene Države nemaju ni podršku regionalnih organizacija. Zemlje, članice Arapske lige, koje su se prije dvije godine saglasile sa vojnom intervencijom u Libiji, sada insistiraju na diplomatskom rješenju sirijske krize, ističe analitičar Torbjorn Soltveldt:

"Više članica Arapske lige nezvanično podržava vojne udare na sirijski režim. Zvanične podrške nema, jer američke i vojne operacije zapadnih sila na Bliskom Istoku i ovog puta mogu biti novi izvor nestabilnosti i nezadovoljstva."

U više zemalja Bliskog Istoka traju politički nemiri uz istovremeni rast anti-američkog raspoloženja. Anti-amerikanizam bi mogao rasti i dalje ako Sjedinjene Države krenu sa zračnim udarima prije nego što inpektori Ujedinjenih naroda utvrde ko je u Siriji izveo prošlotjedne napade hemijskim oružjem. Neke činjenice i dokazi koji se navode protiv sirijske vlade dolaze, kako se navodi, iz Izraela i samo povećavaju ionako duboke sumnje prema tom američkom savezniku.

Uz to, analitičar Mustafa Labbad podsjeća:

"Sjedinjene Države imaju problem političkog kredibiliteta u arapskim zemljama. Za Irak su tvrdile da ima oružje za masovno uništavanje, a poslije invazije svijet je vidio da je to bila laž."

Mustafa Labbad takođe ističe:

"Nema dokaza da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje. Bashar al-Assad jeste diktator. Ali, i neki američki saveznici su diktatori."

Iz Bijele kuće je u posljednja dva, tri dana zvanično ponovljeno da cilj zračnih udara, ako do njih dođe, nije zbacivanje Bashara al-Assada sa vlasti, nego sprečavanje upotrebe hemijskog oružja.
Bliski Istok: Tenzije u očekivanju vojnih udara na Siriju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG