Linkovi

Uz Svjetski dan zdravlja: Starenje na zdrav, aktivan način


Mnogim je članovima ove soft-ball ekipe i preko 70 godina
Mnogim je članovima ove soft-ball ekipe i preko 70 godina

U idućih pet godina broj onih iznad 65 premašit će onaj djece ispod 5 godina starosti

Nije nikakva tajna da svjetska populacija stari, da sve duže živi… čak i u nerazvijenim zemljama. Zato i Svjetska zdravstvena organizacija svoj vlastiti rođendan ove godine slavi s fokusom na razvoju strategija za starenje na zdrav, aktivan način.

Shelby Harris je upravo (1. travnja) proslavio svoj 111. rođendan. Njegova tajna? “Pokušavam uredno živjeti. Trudim se čestito živjeti. Svakoga volim i želim da mene svatko voli.”

Neki su stručnjaci mišljenja da je upravo pozitivan stav razlog dugovječnosti Shelbyja Harrisa. Drugi pak kažu – za dugi je život važno kako brzo se osoba kreće.

Brzina kojom hodamo, kažu liječnici, odraz je načina na koje funkcioniraju mnogi naši tjelesni sustavi.

Štogod bilo, dr. Neil Buckholtz, iz Nacionalnog instituta za starenje, upozorava vlade diljem svijeta da se moraju pripremiti:

“Starija je populacija u porastu, ne samo u Americi nego u cijelom svijetu. Zapravo, u SAD-u, najbrže raste broj onih koji su iznad 85 godina.”

U idućih pet godina, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, broj onih iznad 65 premašit će onaj djece ispod pet godina. Zato organizacija naglasak i stavlja na zdravo starenje.

Dr. Enrique Vega, u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, specijalist je u pružanju skrbi starijima. “Ne postoji,” ističe on, “nikakva povezanost starosti i boli, starosti i bolesti.”

Bol i bolest, dodaje dr. Vega, mogu se pojaviti bilo kada, u bilo kojoj starosnoj dobi. Za zdravo starenje važno je ostati društveno i fizički aktivan. Članovi ove soft-ball ekipe čine oboje. Mnogi su u svojim kasnim 60-im godinama, neki i stariji. Shirly Thompson ima 75 godina. “Imam artritis u prstima. Zato je, mislim, dobro igrati neki sport s loptom. Pomaže, protiv ukočenosti.”

Dr. Vega kaže da vlade moraju pomoći starijima naučiti kako se sami za sebe brinuti.

“Vrlo je to složen proces, kad se treba nositi s nekom kroničnom bolešću, nastoji izbjeći invaliditet. Ljudi moraju na to biti spremni.”

Dr. Vega dodaje da zemlje također moraju razviti ciljane zdravstvene programe za starije kako bi se smanjili troškovi. “Nema te spremnosti sada i to je jedna od naših najvećih slabosti.”

Dobar razlog za Panameričku, ali i cijelu Svjetsku zdravstvenu organizaciju, da na ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, privuče pažnju na zdravo, aktivno starenje.

XS
SM
MD
LG