Linkovi

Svjetska banka zemljama u razvoju: Pripremite se za dugoročnu nestabilnost


Neki ekonomisti upozoravaju: Sve bi se moglo ponoviti
Neki ekonomisti upozoravaju: Sve bi se moglo ponoviti
Nova tržišna gospodarstva pregrmjela su možda financijsku krizu 2008. godine bolje od naprednijih zemalja, ali Svjetska banka upozorava – isto bi se moglo ponoviti.

Viši ekonomist banke Andrew Burns kaže da je u Evropi, trenutno, sve moguće.

“Iako to ne vidimo kao polazni scenarij, svakako je moguće da se situacija u bogatim evropskim zemljama bitno pogorša. Ukoliko do toga dođe, to bi ozbiljno utjecalo na zemlje u razvoju.”

S još uvijek rastućim troškovima zajmova u Španjolskoj i Italiji i s predstojećim referendumom u Grčkoj, koji bi zauvijek mogao promijeniti Eurozonu, Burns predviđa da je trnoviti put pred svima.

No, čak i s nedavnim bailoutom španjolskih banaka, ekonomist Peter Morici kaže da su problemi s kojima su sučeljene Grčka i Španjolska vrlo različiti.

Španjolski je problem bankarska kriza. Grčki je problem kriza – vlade.”

Bilo kako bilo, Morici kaže da kriza ima potencijal gurnuti svijet u još jednu recesiju koja će dramatično smanjiti svjetsku trgovinu i izvoz.

U Svjetskoj banci kažu – zemlje u razvoju moraju se fokusirati na jačanje domaće proizvodnje i razvoja infrastrukture, smanjujući istovremeno svoje dugove.

“Ono što savjetujemo, to je da zemlje nađu vremena sada za nadopunjivanje tamponskih sredstava koje su tako uspješno koristile 2008./2009. godine za izlazak iz krize, da ih sada pokušaju obnoviti tako što će usvojiti neutralnije smjernice, smanjiti fiskalne deficite i biti spremne odgovoriti na krizu, drugu krizu, ukoliko i kada do nje dođe.”

Unatoč preobilju opreza, Burns je optimističan kad je u pitanju potpuni globalni oporavak, oporavak na čelu s novim gospodarstvima zemalja centralne Azije, Bliskog istoka i subsaharske Afrike.
XS
SM
MD
LG