Linkovi

Novi ruski modul pri pristajanju izbacio svemirsku stanicu iz pozicije


Fotografija Ruske svemirske agencije Roskosmos na kojoj se vidi Ruski višenamjenski laboratorijski modul "Nauka", snimljena 29. jula 2021. (Foto: Oleg Novitski)
Fotografija Ruske svemirske agencije Roskosmos na kojoj se vidi Ruski višenamjenski laboratorijski modul "Nauka", snimljena 29. jula 2021. (Foto: Oleg Novitski)

Dugo odlagani ruski laboratorijski modul pristao je u četvrtak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), ali je nekoliko sati kasnije ruska laboratorija izbacila je orbitalnu stanicu sa položaja kada su se potisnici modula-laboratorije slučajno aktivirali.

Kontrolorima misije je trebalo skoro sat vremena da premjeste ISS, koja je izletjela 45 stepeni izvan poravnanja.

Tokom repozicioniranja, komunikacija između Zemlje i posade dva puta je prekidana na po nekoliko minuta.

Bio je to "prilično uzbudljiv sat", kaže Kathy Lueders​, šefica svemirskih letova NASA.

"Nismo primjetili nikakva oštećenja", rekao je menadžer programa svemirske stanice Joel Montalbano​. "Ni u jednom trenutku nije postojala neposredna opasnost za posadu."

Komplikacija je prisilila NASA da odloži Boeingov probni let do ISS, koji je trebalo da poleti sa Floride u petak.

Ruski bespilotni modul "Nauka" od 20 tona, skoro 13 metara dugačak - također poznat i kao Višenamjenski laboratorijski modul - pristao je uz ISS nakon dugog, a ponekad i neizvjesnog putovanja.

Evropska svemirska agencija saopštila je da je ubrzo nakon lansiranja 21. jula sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, modul postavio svoje solarne panele i antene prema rasporedu.

Ubrzo nakon toga, ruski centar za kontrolu misija u Moskvi saopštio je da letjelica nije primila odgovarajuće automatske komande za podatke i da nije uspjela da završi prvo paljenje motora kako bi podigla orbitu.

ESA kaže da su inženjeri leta proveli nedjelju dana radeći kritična ispitivanja pogona i izvodeći orbitalne korekcije na modulu, koji je dizajniran da se sastane i automatski pristane uz ISS koristeći sopstvene motore.

ESA je nadgledala lansiranje modula koji je na sebi nosio robotsku ruku koju je razvila agencija.

Problematično putovanje do svemirske stanice u orbiti prati godine problema pri podizanju modula sa Zemlje. "Nauka" - dizajnirana da obezbjedi više prostora za naučne eksperimente i prostor za posadu - prvobitno je trebalo da se podigne 2007. godine, ali je više puta odlagana zbog tehničkih problema. U sistemu za gorivo je pronađena kontaminacija, što je dovelo do duge i skupe zamjene, a drugi sistemi su podvrgnuti modernizaciji ili popravkama.

"Nauka" je prvi novi modul u ruskom segmentu stanice od 2010. godine. Ruski članovi posade na stanici obavili su dva izaska u svemir kako bi povezali kablove u pripremi za novi dolazak. U ponedjeljak se jedan od starijih ruskih modula, odjeljak za kretanje po svemiru "Pirs", odvojio od svemirske stanice kako bi se oslobodio prostor za novi modul.

Novi modul će zahtijevati mnoge operacije, uključujući do 11 svemirskih šetnji koje počinju u septembru, kako bi bio pripremljen za rad.

U izvještaju su korištene informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG