Linkovi

Sve veća aktivnost ultra-desničarskih naoružanih skupina u SAD


'Prema anketama, 20-30 posto Amerikanaca smatra da se nalazimo pred smakom svijeta,' kaže Chip Berlet iz organizacije Political Research Associate

U saveznoj državi Michigan nedavno je uhićeno devet članova jedne lokalne ekstremno-desne paravojne milicije. Oni su optuženi za planiranje napada na pripadnike policije kao i sudjelovanje u zavjeri protiv drugih organa savezne vlasti. Ova hapšenja dolaze u trenutku sve veće aktivnosti ultra-desničarskih naoružanih grupa.

Optužnice su podignute nakon uhićenja pripadnika jedne paravojne skupine u tri savezne države, Michiganu, Ohiou i Indiani. Osmorica uhićenih u ponedjeljak su se prvi put pojavila pred sudom, gdje su upoznati sa sadržajem optužnica. Jedan od optuženih, 21-godišnji Joshua Matthew Stone, ostao je u pritvoru sve do zasebnog pojavljivanja na sudu.

Tužitelji su sud upoznali sa sadržajem web stranica ove milicije, na kojima se vide snimci obuke njezinih pripadnika. Maskirani borci u kamuflažnim uniformama, naoružani strojnicama, uče se borilačkim vještinama u jednoj šumi. Optužnica ih tereti za pripremanje rata protiv vlade Sjedinjenih Država i pokušaj korištenja oružja za masovno uništavanje.

Savezna tužiteljica Barbara McQuade objašnjava sadržaj optužnice: "Namjeravali su napasti policajce. Smatrali su ih neprijateljima i planirali akcije protiv njih."

Pripadnici ove milicije nadali su se da će izolirani napadi na pojedine pripadnike policije eskalirati u širi sukob, a potom i ustanak. Skupina o kojoj je riječ zove se Hutaree i jedna je od stotina radikalnih grupa koje inspirira ideja – spomenuta u Bibliji – prema kojoj se svijet ubrzano približava Sudnjem danu.

Chip Berlet iz organizacije Political Research Associates proučava ove grupe: "Sjedinjene su Države po tome prilično jedinstvena zemlja. Ogroman broj ljudi vjeruje u takva proročanstva – prema anketama između 20 i 30 posto Amerikanaca smatra da se nalazimo pred smakom svijeta."

Chip Berlet napominje da velika većina njih ne planira koristiti nasilje, no izrazita manjina misle da treba poduzeti i nasilnu akciju kako bi se ti apokaliptični događaji ubrzali. Te marginalne skupine u javnosti se spominju ponajviše u vrijeme dubljih kriza. U ovom trenutku, kaže ovaj analitičar, očita je populistička srdžba zbog kontinuirane ekonomske krize, zbog činjenice da Amerika po prvi put ima predsjednika crne boje kože, a i zbog Obamine reforme zdravstva.

Chip Berlet kaže da 'populističku srdžbu' potiču istaknuti konzervativci u medijima a i politici: "Oni tvrde da Obama želi uništiti Ameriku. Kažu da se predsjednika i demokrate mora zaustaviti svakim raspoloživim sredstvom. I onda imate slučaj poput ove milicije na Srednjem zapadu čiji su pripadnici uvjereni da je Obama diktator u usponu. Ne samo to, oni misle da je Obama u savezu sa samim Sotonom."

Policija širom Amerike priprema se za slične slučajeve. Centar Southern Poverty Law, koji prati aktivnost ekstremnih grupa, procijenio je nedavno da je takvih skupina u ovom trenutku više od 500 – tri puta više nego prošle godine.

XS
SM
MD
LG