Linkovi

Susret Putina i Assada nakon više od godinu dana


Arhiv - Ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad održali su sastanak u Damasku 7. januara 2020.
Arhiv - Ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad održali su sastanak u Damasku 7. januara 2020.

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se u Moskvi sa sirijskim liderom Basharom al-Assadom kako bi razgovarali o vojnoj saradnji protiv preostalih područja Sirije pod kontrolom pobunjenika, izvijestili su 14. septembra državni mediji u Damasku.

Rusija je, zajedno s Iranom, pružila ključnu vojnu podršku Assadu u 10-godišnjem sukobu u Siriji, koji je započeo suzbijanjem antivladinih demonstranata u martu 2011. Više od 400.000 ljudi je od tada ubijeno, a milioni raseljeni.

Rusija se pridružila sukobu u septembru 2015. godine, preokrenuvši odnos snaga u korist Assada, čije snage sada kontrolišu veći dio zemlje. Međutim, značajni dijelovi Sirije ostaju izvan Asadove kontrole, s turskim snagama raspoređenim na velikom dijelu sjevera i sjeverozapada-posljednjeg velikog bastiona anti-Assadovih boraca-i snagama koje podržavaju SAD na istoku i sjeveroistoku pod kontrolom Kurda.

Stotine ruskih vojnika raspoređeno je širom Sirije, gdje Moskva ima vojnu zračnu bazu u obalnom gradu Latakiji. Rusija takođe ima veliki pomorski kontingent sa sjedištem u sirijskoj luci Tartus, koji podržava ruske vazdušne i kopnene operacije u zemlji.

Putin i Assad sastali su se 13. septembra, što je njihov prvi sastanak nakon razgovora u glavnom gradu Sirije u januaru 2020. Sirijska državna televizija je rekla da su se dvojici lidera pridružili i sirijski ministar vanjskih poslova i ministar odbrane Rusije.

"Teroristi su pretrpjeli ozbiljnu, značajnu štetu, a sirijska vlada, na čelu s vama, kontrolira 90 posto teritorije", rekao je ruski predsjednik, prema Kremlju.

Assad je pozdravio ono što je nazvao uspjehom ruske i sirijske vojske u "oslobađanju okupiranih teritorija" Sirije.

Rusija, Sirija i Iran često naoružane protivnike sirijske vlade nazivaju "teroristima".

Proteklih sedmica, sirijski opozicioni aktivisti rekli su da ruski ratni avioni izvode napade u sjeverozapadnoj provinciji Idlib-posljednjem velikom uporištu pobunjenika u ratom razorenoj zemlji.

Prošle sedmice, područja koja su držali pobunjenici u južnom gradu Daraa došla su pod kontrolu vlade nakon opsade snaga lojalnih Assadu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG