Linkovi

Susret Obama-Netanyahu u trenutku kada je sve manje vremena za nove mirovne inicijative na Srednjem istoku


Očekuje se da će američki predsjednik i izraelski premijer pokušati 'ostaviti za sobom' neugodni pomorski incident kod Gaze te se okrenuti budućnosti

U utorak se u Washingtonu sastaju predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benyamin Netanyahu. Bit će to prvi njihov susret od izraelskog presretanja pomorskog konvoja u blizini Gaze, kada je poginulo devet pro-palestinskih aktivista. Sastanak Obama-Netanyahu dolazi u trenutku kada je sve manje vremena za nove mirovne inicijative na Srednjem istoku te kada je očito da Turska – tradicionalni saveznik Zapada - mijenja svoje strateške ciljeve.

U akciji izraelskih komandosa na brodovima koji su pokušali dopremiti pomoć u pojas Gaze poginulo je osam turskih državljana te jedan Amerikanac turskog podrijetla. Ovaj je incident ponovno skrenuo svjetsku pozornost na blokadu Gaze od strane Izraela. Sjedinjene Države nisu se pridružile međunarodnoj osudi Izraela, zbog ovog pomorskog incidenta. Predsjednik Obama je međutim razgovarao s palestinskim vođom Mahmudom Abbasom, o humanitarnoj krizi u Gazi. Nakon susreta, predsjednik Obama je rekao:

Barack Obama: Važno je da saznamo sve činjenice o tom incidentu. Međutim, jasno je da je situacija u Gazi neodrživa. I u Izraelu se debatira o tome da je status quo neprihvatljiv. Predsjednik Abbas i ja razgovarali smo o tome kako pomoći Gazi.

Odmah nakon incidenta u opasnost je došao i nastavak mirovnog procesa. No, američki izaslanik za regiju, George Mitchell, izravno je kontaktirao sukobljene strane i sada su Palestinci postavili rok do rujna, za okončanje ovog kruga mirovnih pregovora. Sadašnji trenutak mirovnih napora komentira Shibley Telhami sa Sveučilišta Maryland.

Shibley Telhami: Očekuje se da će diplomacija riješiti ovaj sukob, a ne da ga samo kanalizira ili ograničava. Očit je osjećaj da se problem hitno treba riješiti. Međutim, sve su slabije šanse da se postigne rješenje koje bi obuhvaćalo koegzistenciju dvije države, židovske i palestinske. A to je jedino rješenje za koje se Amerika zalaže. Da bi se ono realiziralo, mora se izravno angažirati predsjednik Sjedinjenih Država.

Washington vrši pritisak na Izrael da prekine s gradnjom na okupiranim područjima. Međutim, u mirovnom je procesu bilo malo napretka od kada je Barack Obama postao predsjednik, a situacija je sve gora – kaže Danielle Pletka iz Instituta American Enterprise.

Danielle Pletka: Mislim da je predsjedniku pošlo za rukom da oslabi poseban odnos koji veže Ameriku i Izrael, kao što je oslabio veze i s drugim tradicionalnim saveznicima. Od Izraela Obama traži tako mnogo, da sada i Palestinci ne mogu od njih tražiti manje…Zbog toga, mirovni su pregovori na nižoj razini i prate ih znatno skromnija očekivanja – to kažem u odnosu na prethodne administracije, republikanske i demokratske.

Neki stručnjaci za Srednji istok napominju da izraelska blokada Gaze nije oslabila Hamas – što je bio cilj. A nakon incidenta krajem svibnja, napetosti su očite i u odnosima Izraela i Turske, koji su do sada bili razmjerno bliski saveznici. Danielle Pletka kaže da je očito da se Turska okreće od Zapada prema Srednjem istoku.

Danielle Pletka: Turska je odlučila okrenuti se ne k Europskoj uniji i Zapadu, već Srednjem istoku. I što je najgore, ne traži veze u arapskom svijetu s kojim mi surađujemo, već se povezuje sa Sirijom i Iranom…

Očekuje se da će predsjednik Obama i premijer Netanyahu pokušati 'ostaviti za sobom' neugodni pomorski incident kod Gaze te se okrenuti budućnosti. Odnosi Sjedinjenih Država i Izraela posljednjih mjeseci nisu tako dobri kao što su bili. To se vidi i po tome što dvojica državnika - kada su se posljednji put susreli u Bijeloj kući - nisu stala pred fotografe, a nije održana niti zajednička tiskovna konferencija.

XS
SM
MD
LG