Linkovi

Suša mori mnoge zemlje, cijene hrani pažljivo se i brižno prate


S Rumunjskom kao zadnjim primjerom u nizu zemalja u kojima su usjevi ozbiljno stradali zbog teške suše, u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj izražavaju zabrinutost zbog porasta cijena hrani u svijetu.

Njive Emila Dince, u mjestu Seaca, u Rumunjskoj, bile bi, u ovo doba godine, normalno pune usjeva. Ali, zbog visokih temperatura i suše, bit će, kako sâm kaže, sretan uspije li izvući 20% od svega što je zasadio.

“Izgubit ćemo, sigurno, dobar dio uroda pšenice, ječma, kukuruza i suncokreta. Trebat će nam financijska potpora, da bi preživjeli i mogli dalje nastaviti.”

Rumunjska, istina, nije vodeći svjetski snabdjevač hranom, ali suša je definitivno globalni problem.

U nekim dijelovima Rusije, sjetva žitarica opala je za 50 posto. I Meksiko prolazi kroz razdoblje najgore suše u sedam desetljeća; njome je pogođeno oko 70% zemlje.

Za Sjedinjene Države, ovo je najteža suša u 56 godina. Cijene kukuruzu prošli su mjesec skočile za 23 posto.

Angel Gurria, glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, upozorava na moguću krizu:
“Mnogi idu na spavanje gladni jer ne mogu sastaviti kraj s krajem. Zbog porasta cijena hrani, ne mogu više kupovati kao što su do jučer. To je problem kojemu se treba ozbiljno posvetiti.”

Porast cijena hrani postaje i politički problem – čelnici skupine G20 trebali bi o tom problemu, kako se saznaje, razgovarati tijekom tele-konferencije kasnije ovog mjeseca.

“Ako je poljoprivredna proizvodnja u jednoj od većih i važnijih zemalja-proizvođača niska," dodaje Angel Gurria, "cijene hrani općenito su u porastu svugdje. Postavlja se i pitanje – možemo li, tamo gdje je nestašica, trgovinu poboljšati kompenziranjem?”

U Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj kažu da je do kraja mjeseca moguće i sazivanje sastanka miniastara za poljoprivredu.

U međuvremenu, cijene hrani pažljivo se i brižno prate.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG