Linkovi

Sud EU odredio Poljskoj kaznu od milion dolara dnevno


Storm clouds build prior to the arrival of a thunderstorm as Jeff Warren of Auburn, Maine, heads for shore on his paddleboard on Lower Range Pond Thursday, March 17, 2016, in Poland, Maine. (AP Photo/Robert F. Bukaty)
Storm clouds build prior to the arrival of a thunderstorm as Jeff Warren of Auburn, Maine, heads for shore on his paddleboard on Lower Range Pond Thursday, March 17, 2016, in Poland, Maine. (AP Photo/Robert F. Bukaty)

Najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da plaća milion eura dnevno zbog dugogodišnjeg spora zemlje sa EU o nezavisnosti pravosuđa.

Odluka Suda pravde 27. oktobra uslijedila je nakon što je izvršna komisija EU zatražila "finansijske kazne" kako bi se osigurala usklađenost s presudom iz jula.

Sud je rekao da je kazna "neophodna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrijednosti na kojima je ta unija utemeljena, a posebno vladavina prava".

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje zakona EU, tražila je da Sud sa sjedištem u Luksemburgu izriče svakodnevne kazne Poljskoj dok ta zemlja ne poboljša funkcionisanje svog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone za koje se smatra da potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda, tijelo kojem je vladajuća stranka dala ovlaštenje da disciplinuje sudije. Mnoge poljske sudije vide Vijeće kao sredstvo za pritisak na sudije da donesu odluku u korist vladajuće vlasti.

Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju Disciplinskog vijeća, ali ono i dalje funkcioniše.

Poljski premijer Mateuž Moravjecki rekao je u Evropskom parlamentu prošle sedmice da će Vijeće biti ukinuto, ali nije naveo kada.

Posmatrači primjećuju izostanak nacrta zakona kojem bi se ukinulo disciplinsko tijelo.

Zemlje članice EU godinama upozoravaju na nazadovanje demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o nezavisnom pravosuđu i slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio u prvi plan početkom oktobra kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju dominaciju nad zakonima EU u područjima u kojima mogu doći u koliziju. Moravjecki je zatražio mišljenje Ustavnog suda.

izvor: AP

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG