Linkovi

Studija: Terapija antitijelima kompanije Astra Zeneca sprječava COVID19


Nova terapija antitelima, koju je razvila farmaceutska kompania Astra Zeneca, smanjila je rizik razvoja simptoma COVID19 za 77%  u završnoj (trećoj) fazi kliničkog istraživanja, što znači da je farmaceutska kompanija na putu da ponudi zaštitu onima koji loše reaguju na vakcine.

Kompanija je saopštila da je 75% učesnika studije koji su primali terapiju – dvije vrste antitijela koja je otkrio Medicinski centar Univerziteta Vanderbilt – bolovalo od hroničnih stanja, uključujući i slabiji imunološki odgovor na vakcine.

Dok se vakcine oslanjanju na imunološki sistem da razvije arsenal usmjerenih antitela i ćelija za borbu protiv infekcije, Astra Zenecina terapija AZD7442 sastoji se od antitijela proizvedenih u laboratoriji, koja su napravljena tako da mjesecima ostanu u tijelu kako bi ugušila koronavirus u slučaju infekcije.

Slične terapije lijekom iz klase monoklonskih antitijela koja oponašaju prirodne proteine ljudskog imunološkog sistema razvijaju kompanije Regeneron, Eli Lili I GlaksoSmitKlajn sa partnerom, kompanijom Vir. Ali, Astra Zeneca je prva koja je objavila pozitivne podatke o sprječavanju COVID19 na osnovu testiranja terapije antitijelima.

Direktor Astra Zenece Mene Pangalos izjavio je da su rezultati probne terapije sakupljeni tri mjeseca nakon što su učesnicima ubrzigana antitijela i da će naučnici pratiti stanje još 15 mjeseci, u nadi da će kompanija moći da ovu terapiju proglasi dobrom zaštitom od COVID19 preko cijele godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG