Linkovi

Studija: Polovina Amerikanca vjeruje da vijesti obmanjuju


Prikazivanje vijesti na Times Squareu, New York, 11. mart 2020.
Prikazivanje vijesti na Times Squareu, New York, 11. mart 2020.

Polovina Amerikanaca u nedavnoj anketi rekla je da vjeruje da nacionalne medijske organizacije namjeravaju obmanuti, dezinformisati ili uvjeriti javnost da usvoji određeno stajalište svojim izvještavanjem.

Istraživanje, koje su u prošle sedmice objavili Gallup i Knight Foundation, prevazilazi druga istraživanja koja su pokazala nizak nivo povjerenja u medije do zapanjujuće tačke u kojoj mnogi vjeruju da postoji namjera da se obmane.

Upitani da li se slažu sa tvrdnjom da nacionalne medijske organizacije nemaju namjeru da obmanjuju, 50 posto je odgovorilo da se ne slaže. Samo 25 posto se složilo, pokazalo je istraživanje.

Slično tome, 52 posto ispitanika se ne slaže sa s izjavom da se distributeri nacionalnih vijesti „brinu o najboljim interesima svojih čitalaca, gledalaca i slušalaca”, pokazalo je istraživanje. Navodi se da 23 posto ispitanika vjeruje da se novinari ponašaju u najboljem interesu javnosti.

„To je bilo prilično upečatljivo za nas”, rekla je Sarah Fioroni, konsultant Gallup-a. „Nalazi su pokazali dubinu nepovjerenja i lošeg osjećaja koji prevazilazi temelje i procese novinarstva”, rekla je ona.

Novinari moraju ići dalje od naglašavanja transparentnosti i tačnosti kako bi pokazali uticaj njihovog izvještavanja na javnost, navodi se u studiji.

„Čini se da Amerikanci ne misle da je nacionalnim medijskim organizacijama stalo do ukupnog utjecaja njihovog izvještavanja na društvo”, rekao je John Sands, viši direktor za medije i demokratiju Knighta.

Za malu utjehu, u oba slučaja Amerikanci su imali više povjerenja u lokalne vijesti.

Sposobnost mnogih ljudi da trenutno saznaju vijesti sa uređaja koji drže u ruci, brz tempo ciklusa vijesti i povećan broj izvora vijesti ukazuju na to da je više Amerikanaca prati vijesti nego ikad prije.

Čini se da je preopterećenje informacijama imalo suprotan efekat. Istraživanje je pokazalo da 61 posto Amerikanaca vjeruje da ti faktori otežavaju informiranje, dok je 37 posto kaže da olakšava.

Kao i kod mnogih drugih studija, Knight i Gallup su otkrili da demokrate više vjeruju vijestima nego republikanci. U proteklih pet godina, nivo nepovjerenja je posebno rastao među nezavisnim. Sveukupno, 55 posto ispitanika reklo je da postoji velika politička pristrasnost u izvještavanju, u poređenju sa 45 posto u 2017.

Istraživanje je pokazalo da je 32 posto Amerikanaca reklo da posvećuje veliku pažnju lokalnim vijestima, u poređenju sa 56 posto početkom 2020. godine. To se odnosi na početak godine predsjedničkih izbora i na početkak pandemije COVID-19.

Na pitanje kako se informišu, 58 posto ispitanika je reklo online, 31 posto je navelo televiziju, 7 posto radio i 3 posto je spomenulo štampane novine ili časopise.

Za pripadnike generacije Z, starosti od 18 do 25 godina, 88 posto ispitanika je odgovorilo da vijesti dobiju na internetu, pokazalo je istraživanje.

Rezultati su zasnovani na Gallup studiji koja je obuhvatila 5.593 Amerikanca starosti 18 i više godina, sprovedenoj između 31. maja i 21. jula 2022. godine.

XS
SM
MD
LG