Linkovi

Stručnjaci pozivaju na 'pametnu' borbu protiv terorizma


Stručnjaci pozivaju na 'pametnu' borbu protiv terorizma
Stručnjaci pozivaju na 'pametnu' borbu protiv terorizma

Stručnjaci za terorizam kažu da borba protiv al-Qaide i sličnih terorističkih organizacija zahtjeva dosjetljive strategije, jer se protivnik prilagođava promjenjivim uvjetima borbe

Stručnjaci za terorizam kažu da borba protiv al-Qaide i sličnih terorističkih organizacija zahtjeva dosjetljive strategije, jer se protivnik prilagođava promjenjivim uvjetima borbe. Institut Milken iz Los Angelesa sazvao je panel stručnjaka koji su razgovarali o uspjehu i novim izazovima u naporima da se nadmudri teroriste.

Izvješća o sigurnosnim propustima koji su doveli do napada od 11. rujna 2001, navode nedostatnu koordinaciju među različitim obavještajnim agencijama kao ključni faktor koji je omogućio uspjeh tog napada. Neki kritičari navode neke nedavne terorističke napade kao primjer da obavještajne agencije i dalje ne komuniciraju na odgovarajući način. Planirani napad na zrakoplov na Božić prošle godine nije uspio zahvaljujući jednom putniku, nakon što je nigerijski državljanin Umar Farouk Abdulmutallab s eksplozivom ušao u zrakoplov u Detroitu. Ovaj se incident dogodio nakon što je njegov otac upozorio američke dužnosnike u Nigeriji da njegov sin ima veze s ekstremističkim grupama u Jemenu.

No, umirovljeni general američke vojske, Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO snaga u Europi, kaže da je razmjena informacija među različitim vladinim agencijama znatno poboljšana nakon što je al-Qaida napala Hobar Towers, naselje u kojem živi američko vojno osoblje u Saudijskoj Arabiji, te nakon napada na New York i Washington u rujnu 2001. "Znatno smo uznapredovali, izgradili smo infrastrukturu za razmjenu informacija i suradnju. Ojačali smo naše domaće agencije, poboljšali sigurnost u zračnim lukama, usprkos činjenici da se ove mjere putnicima ne sviđaju".

Mjere sigurnosti na aerodromima vrlo su uspješne, dodaje general Clark, i vladine su agencije uspjele spriječiti dodatne napade, premda, kako kaže, stručnjaci za sigurnost vjeruju da neprijateljske grupe pokušavaju probiti zaštitu zračnih luka. Stručnjak za sigurnost s Instituta Milken pri Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu, Michael Intriligator, kaže da se al-Qaida prilagodila, nakon što je bila prisiljena napustiti svoju bazu u Afganistanu, zbog invazije predvođene Sjedinjenim Državama. Čini se, dodaje on, da se ta grupa sad prebacila u susjedni Pakistan, u plemensko područje Waziristan. No, svoj je utjecaj proširila i dalje, te privlači različite grupacije iz znatno šire regije. "Oni su se razgranali, i sada djeluju na znatno većem prostoru širom svijeta. Nisu samo u Pakistanu i Afganistanu, nego i u Maroku, Britaniji, Francuskoj, Indoneziji i Filipinima, dakle u mnogim zemljama".

Stručnjak za borbu protiv terorizma pri sveučilištu Južne Kalifornije, Errol Southers, primjećuje da su terorističke grupe proširile svoj utjecaj uporabom moderne tehnologije. "Usavršili su se u korištenju Interneta, kao i u sposobnostima regrutiranja novih članova. Više im ne trebaju kampovi za uvježbavanje, ili centri. Njihovi su centri sada sva ona mjesta na kojima otvore svoje laptope".

On dodaje da su Al-Qaida i njima slične organizacije napokon postigle svoj cilj regritutranja američkih državljana, uključujući Anwar Al Awlakija, radiklanog klerika koji je rođen u Sjedinjenim Državama, i za kojeg se vjeruje da se trenutno nalazi u Jemenu. Smatra se da je on povezan s napadima od 11. rujna, kao i s Nidal Malik Hasanom, američkim vojnim psihijatrom kojeg se tereti za prošlogodišnje ubojstvo 13 ljudi u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu. Gospodin Southers kaže da jedan od njih dolazi iz Kalifornije, dok drugi imaju neke veze sa Amerikom.

Ovi analitičari vjeruju da su američke vlasti ostvarile zamjetan uspjeh, uključujući i trenutne napore da se spriječe budući napadi. Dodaju da su vlasti također pridobile suradnju američkih muslimanskih čelnika, koji su odvratili mnoge mlade američke muslimane od radikalizma kojeg propovijedaju karizmatični propovjednici.

Stručnjaci dalje navode da je potrebna stroža sigurnost američke infrastrukture, uključujući ogromnu luku u Los Angelesu, za koju tvrde da je i dalje laka meta. Brian Jankins, stručnjak za terorizam pri Rand Corporation, dodaje da sigurnost zračnog prometa mora biti usredotočena na potencijalne rizike, koje se može identificirati korištenjem sigurnosnih informacija. Naglašava da je trenutni sistem koji se koristi u američkim zračnim lukama, prema kojem se većinu putnika pregledava na isti način, nedostatan.

Ovaj stručnjak za terorizam dalje dodaje da je borba protiv terorizma dugoročni napor, koji se ne može obilježiti frazom globalni rat protiv terorizma, kojeg je koristila administracija predsjednika Busha. "Mi o ratu razmišljamo kao o nečem što ima jasan kraj i početak, i vrlo smo nestrpljivi da što prije dođemo do kraja. Ovo je borba koja mijenja oblike, kako se naš protivnik mijenja, no vjerojatno će trajati desetljećima. Dakle, ovo će biti vrlo dug rat, i neće biti službenog kraja, nego će završiti postupno, kako ideologija Al-Qaide postane sve više irelevantna većini ljudi, u usporedbi s drugim događajima u svijetu".

Gospodin Intriligator kaže da je prijetnja terorizma vrlo stvarna, no da se rizik može umanjiti. Šanse, dodaje on, da bilo tko od nas postane žrtvom terorizma vrlo su niske, no teroristi uspijevaju tako što preuveličavaju opasnost i tako šire strah među ljudima.

XS
SM
MD
LG