Linkovi

Bivši čelnik MMF-a ipak u kućnom pritvoru


Bivši čelnik MMF-a ipak u kućnom pritvoru
Bivši čelnik MMF-a ipak u kućnom pritvoru

Poduzete mjere predostrožnosti gotovo da čine nemogućim njegov bijeg iz Sjedinjenih Država

Ovjetnici bivšeg čelnika Medjunarodnog Monetarnog Fonda su saopćili da je Dominique Strauss Kahnu odobrena kaucija u vrijednosti od milion dolara, te dodatni paket od 5 miliona dolara iz kojeg će se plaćati sve ono što je potrebno kako bi se obezbijedilo da ovaj osumnjičenik za seksualni zločin ne pobjegne iz zemlje.

Strauss Kahn će biti oslobodjen pod vrlo striktnim uvjetima, imat će narukvicu kojom će biti praćen 24 sata dnevno, a pred vratima stana će biti , takodjer 24 sata dnevno, postavljen sražar.
Strauss Kahn negira sve optužbe za seksulani napad i prisiljavanje na sodomiju sobarice u hotelu u kojem je boravio, no u medjuvremenu je dao ostavku na položaj u IMF-u.

Dominique Strauss Khan je postao direktor IMF-a 2007. godine, uz jaku podršku francuskog predsjednika Nicolas Sarkozija, koji je tada rekao:

Razgovarao sam telefonom sa Strauss Kahnom i rekao mu da će istinski biti sjajan lider IMF-a.

I Sjedinjene Države su tada podržale kandidaturu Strauss - Khana. Tadašnji američki ministar financija, Henry Paulson:

Imam pozitivno osjećanje o Dominique Strauss Khanu.

Za neke, Strauss Khan je transformirao o oživio IMF. Jacob Kirkegaard pri Institutu Peterson za Medjunarodnu ekonomiju, kaže:

2007.godine je IMF prolazio kroz period redukcija, otpuštanja..NIko tada nije vjerovao da će se IMF oporaviti i ponovno biti od koristi.


No, onda je došao period globalne financijske krize 2008. godine sa svim svojim posljedicama. Kirkegaard kaže da je to IMF učinio nezamjenjivom financijskom organizacijom.

Osobno mislim, da uveliko zahvalnost za re-pozicioniranje IMF-a kao takve ključne financijske institucije i važnog igrača u tom svijetu, ide Dominique Strauss-Khanu, kaže Kirkegaard.

Gospodin Kirkegaard kaže da svjetska financijska kriza nije završena, ali dodaje da je IMF odigrao ključnu ulogu u pomaganju zemljama u velikim dugovima, pogotovo u Evropi.

Brzo reagiranje IMF-a u smislu uspostave kredibilne strukturalne reforme za Grčku, Irsku, i konačno Portugal, je u mnogome bilo ključno u smislu ostvarivanja svjetla nade za svjetsku krizu uopće. To je bio trenutak velike aktivnosti IMF-a pod vodjstvom Strauss - Khana i njegove sposobnosti da se sve to odradi bez straha da dugovi neće nikada biti vraćeni...

No, mnogi drugi na Dominique Strauss-Khana gledaju drugačije:

Ako biste ocjenjivali rad IMF-a u posljednjih 5 godina, pogotovo kada je u pitanju Afrika, onda je to definitivno najgora ocjena, jedinica...

Tako govori Emira Woods koja je pri washingtonskom Institutu za vanjsku politiku:

Ako se podsjetimo, recesija je uglavnom počela u Sjedinjenim Državama politikom kupo prodaje nekretnina, i ekonomskom politikom uopće, medjutim odnos IMF-a se prema Sjedinjenim Državama nije nimalo promijenio u tom svjetlu.
Shvatate da je očigledan dvostruki standard kada IMF diktira pravila Africi i drugim dijelovima svijeta, ali se ta pravila očigledno ne odnose na Sjedinjene Države, Evropu, i druge bogate zemlje.

62. godišnji Strauss - Khan je inače bivši francuski ministar financija, i pretpostavljalo se uveliko da će biti kandidat na slijedećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, 2012. godine.
Ovo mu je treći brak, sa bivšom francuskom novinarkom Anne Sinclair, i poznat je i po ranijim seksulanim skandalima. 2008. godine osobno se ispričao radi, kako je sam rekao, greške u procjeni, kada je imao ljubavnu aferu sa jednom od svojih uposlenica.


XS
SM
MD
LG