Linkovi

Stoltenberg i Ivanić o ruskom i američkom angažmanu na Balkanu


Jens Stoltenberg razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH
Jens Stoltenberg razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjeveroatlanskog saveza (NATO), sastao se danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu.

Stoltenberg je kazao da je NATO spreman aktivirati akcijski za članstvo BiH onda kada vojna imovina bude uknjižena na državu.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, naveo je razloge zbog kojih knjižene imovine teče sporije nego se očekivalo.

„Jednim dijelom zbog političkih razloga, jer ima nesaglasnoti oko koncepta imovine, a drugim dijelom zbog velikih problema u vlasničkim listovima koja vuku porijeklo još iz perioda socijalizma”, pojasnio je Ivanić.

Preuranjeno pitanje

Kazao je da je generalnog sekretara NATO-a upoznao sa političkim prilikama u BiH i napretkom koji je napravljen u odbrani.

„Unutar Predsjedništva postoji konsenzus da postoji interes BiH da se što prije aktivira akcioni plan za članstvo u NATO. Ta politička saglasnot postoji i na nivou političkih partija”, dodao je Ivanić.

Na pitanje novinara da li postoji i konsenzus o punopravnom članstvu u NATO, Ivanić je kazao da je preuranjeno pitanje podsjećajući da još nije aktiviran ni akcioni plan za članstvo.

„Generacije koje su sada političke aktivne o tome neće odlučivati. Zato hajde da se skoncentrišemo da napravimo iskorak i uradimo sve da modernizujemo svoje Oružane snage jer nam to treba, da razvijamo dobro saradnju sa NATO jer je imamo, da dajemo svoj doprinos mirovnim operacijama u svijetu jer to možemo”, dodao je on.

Stoltenberg je odgovorio da je na BiH da odluči da li želi postati članica NATO-a. „Ali ako odluči da želi krenuti tim putem ka NATO, onda ćemo raditi sa njima kako da idu tim putem”, dodao je on.

Tema za birokrate

Ivanić i Stoltenberg su se osvrnuli na američki i ruski angažman na Balkanu.

Stoltenberg je rekao kako je pročitao izvještaje o povećanom ruskom utjecaju na Balkanu i to je nešto, kako je dodao, „što pratimo veoma blisko”.

Pojasnio je kako NATO radi na tome da ojača obavještajne kapacitete i odbrambene institucije balkanskih zemalja.

Podsjećajući da je dugo u politici, Ivanić je kazao da nismo bili velika tema ni ranijih američkih administracija i smatra da će tako biti i u administraciji sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

„Mislim da ćemo mi biti tema birokrata u Ministarstvu inostranih poslova, što čak nije nije ni loše. Osim ako ne napravimo toliko veliki problem pa postanemo zanimljivi velikim političarima, a to sigurno nije dobro za svaku od zemalja”, kazao je Ivanić.

Smatra da će se američki i ruski utjecaj u BiH svesti na učešće u Savjetu za implementaciju mira. „I to je i njihova obaveza, dok postoji visoki predstavnik”, dodao je Ivanić.

300 miliona KM za Oružane snage

On je kazao i da je Predsjedništvo usvojilo akcioni plan koji se tiča razvoja Oružanih snaga BiH u narednih deset godina. Iz Ministarstva odbrane BiH ranije su rekli da će za to biti utrošeno oko 300 miliona konvertibilnih maraka (KM).

„To je dakle nabavka novih helikoptera, edukacija pilota, zatim nabavka opreme za pomoć odnosno za postrojbe koje će sutra odgovoriti na prirodne katastrofe“, pojasnila je ministrica odbrane Marina Pendeš.

Stoltenberg je pozdravio reforme u sektoru odbrane i sigurnosti, kao i to što je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument „Pregled odbrane”, a za što ranijih godina nije bilo konsenzusa. „Pregled odbrane” predstavlja osnovu za kretanje Oružanih snaga BiH u narednih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG