Linkovi

Berze: Gorke pilule za mnoge


U ponedeljak pad vrijednosti mjerenih Dow Jones indeksom, najveći u posljednje tri godine...
U ponedeljak pad vrijednosti mjerenih Dow Jones indeksom, najveći u posljednje tri godine...

Ukoliko indeksi vrijednosti na berzanskim tržištima nastave skokovito padati, ukoliko uskoro ne bude smirivanja i rasta, analitičari kažu da bi berze mogle početi stagnirati, što je pouzdan znak da svjetska ekonomija ulazi u novu recesiju.

Brokeri na berzi u New York ne prestaju da brišu znoj sa čela - danas skok Dow Jones indeksa od skoro 500 poena, jučer pad za preko 500 poena, u utorak rast za preko 400, u ponedeljak pad za 630 poena... Ni njihovim kolegama na drugim ... američkim, evropskim azijskim, južnoameričkim, australijskim... berzama nije ništa lakše. Američki nacionalni dug, ogromni budžetski manjkovi u više evropskih zemlja, teške posljedice martovske katastrofe u Japanu... osnovni su razlozi rastuće bojazni da bi svjetska ekonomija ponovo mogla u recesiju.

Kada su Sjedinjene Države u pitanju .... šta kažu brokeri, a šta obični Amerikanci?

Vijest iz američke Centralne banke da će i u naredne dvije godine primarna kamatna stopa ostati rekordno niska rezultirala je jednodnevnim porastom berzanskih vrijednosti. Indeksi su već jučer pali znatno više od prekjučerašnjeg porasta.

Broker Keith Bliss na vijest iz Centralne banke gleda kao priznanje da je najmoćnija svjetska banka ostala bez ikakve druge municije:

„Federalne rezerve liče na lik iz holivudskih filmova koji ispuca sve metke i onda jedino što može je da na metu baci pištolj.“

Gospodin Bliss ističe da usporavanje rasta američke ekonomije nije jedini razlog pada berzanskih indeksa:

„Berzansko tržište je vrlo osjetljivo, mušičavo, hirovito.... Reaguje, ne samo na činjenice, nego i na glasine. Govorka se bi kreditni rejting Francuske moga biti umanjen, govorka se da su i njemačke i francuske banke u nevolji jer drže velika dugovanja evropskih zemlja....“

... u utorak nagli skok naviše, a u srijedu opet pad za preko 500 ponena.
... u utorak nagli skok naviše, a u srijedu opet pad za preko 500 ponena.

Američke ekonomske nevolje i moguća nova, teža dužnička kriza u Evropi mogli bi voditi u novu recesiju. Lijek će biti težak i bremenit kaže finansijski ekspert Jon Henes i dodaje:

„Imamo problem nacionalnih dugova u Americi i Evropi. Izaći iz duga podrazumijeva kresanje javne potrošnje i finansijskih podsticaja ekonomiji. A bez toga nema ubrzanog ekonomskog rasta.“

Pad vrijenosti na berzama je gorka pilula za mnoge Amerikance.

„Vrijednost dijela moje zarade koja, u vidu dionica, biva ostavljana za penzijske dane opala je u posljednje dvije godine za 40 procenata“ - kaže jedan Amerikanac.

„Moramo imati vjere u bolje dane, a do tada otrpjeti udarce ma kako bili teški i obeshrabrujući“ - dodaje jedna Amerikanka.

U New Yorku, na Wall Streetu, najpoznatijoj svjetskoj berzi, i dionice mnogih vrlo stabilnih kompanija izgubile su od aprila ove godine i do 20 odsto vrijednosti. Ukoliko indeksi vrijednosti na berzanskim tržištima nastave skokovito padati, ukoliko uskoro ne bude smirivanja i rasta, analitičari kažu da bi berze mogle početi stagnirati, što je pouzdan znak da svjetska ekonomija ulazi u novu recesiju.

XS
SM
MD
LG