Linkovi

Facebook pod osudama: „Uvijek su postavljali crveni tepih za programere i davali im dosta informacija”


Osude Facebooka zbog zloupotrebe podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže u političke svrhe sve su glasnije. Zakonodavci u Americi traže odgovore, a vrijednost internet kompanije je opala za 35 milijardi dolara.

Cijene njegovih dionica vrtoglavo padaju. Regulatori i zakonodavci i u Sjedinjenim Državama i Evropi žele odgovore. A osnovan je i novi pokret “Delete Facebook”, odnosno obriši Facebook.

Internet gigant, društvena mreža Facebook sa preko dvije milijarde korisnika upala je u velike nevolje pošto su se pojavili izvještaji da su podaci 50 miliona korisnika tajno iskorišteni za pomoć predsjedničkoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ova afera samo pokazuje kako je Facebook dozvolio spoljnim programerima preveliki pristup podacima korisnika.

“Uvijek su postavljali crveni tepih za programere i davali im dosta informacija i dovoljno uvida u podatke. Postoje sve te treće strane koje su dio ekosistema Facebooka, ali Facebook ne želi da ih nadgleda. Rezultat toga je da kada jedan od hiljada programera počne loše da se ponaša, Facebooku se to obije o glavu”, smatra Chris Hoofnagle, vanrednik profesor prava i informacija na Univerzitetu Kalifornije.

Društvena mreža se oduvijek predstavljala kao sila koja čini svijet povezanijim i demokratskim mjestom. U isto vrijeme, ona prikuplja abnormalno velike količine podataka ljudi, koji mogu da se zloupotrijebe kako bi podrivali demokratije.

Kritičari kažu da je sada vrijeme da se sve kompanije, vlasnici društvenih medija iskreno preispitaju šta rade.

“Veoma je važno da kompanije poput Facebooka stanu i shvate da odluke koje donose što se tiče dizajna i strategije za zaradu, da to definiše očekivanja njihovih korisnika. To nije održiva strategija. Suočavaju se sa osudom i sami su za to krivi”, kaže Michelle De Mooy iz Centra za demokratiju i tehnologiju.

Osnivač i generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je, poslije dugo vremena, u srijedu najzad javno govorio o optužbama, i obećao da će ispitati hiljade aplikacija koje koriste podatke sa Facebooka i da će bolje zaštiti korisnike i njihove podatke. Ali mnogo zavisi od toga kako će kompanija ispuniti obećanje.

“Facebook je bio u centru mnogih kontroverzi, mnoge je uspio da smiri izvinjenjem i ponavljanjem svojih vrijednosti u povezivanju svijeta. Ovo će postati egzistencijalna prijetnja Facebooku ukoliko ljudi prestanu da im vjeruju. Ako pogledaju Brexit i Trumpa i Putina i kažu vi povezujete svijet, ali on je sada još gore mjesto, onda mislim da će Facebook imati veliki problem”, kaže Chris Hoofnagle.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG