Linkovi

Steve Reich i njegova kompozicija o terorističkom napadu na SAD 2001.


Steve Reich, u sredini, nakon koncerta u Carnegie Hallu
Steve Reich, u sredini, nakon koncerta u Carnegie Hallu

Kompozicija je skladana za dvostruki gudački kvartet, a premijerno je izvedena u njujorškom Carnegie Hallu

Tijekom posljednjih pedeset godina, američki skladatelj Steve Reich stvorio je i usavršio prepoznatljiv stil koji ga je učinio jednim od najboljih američkih skladatelja. Pritom je pomogao pri popularizaciji takozvane minimalističke glazbe. Reich, koji će ove jeseni navršiti 75 godina, nedavno je skladao kompoziciju u spomen terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine.

Svoju karijeru Steve Reich je započeo eksperimentiranjem i elektroničkom manipulacijom zvučnog zapisa prije pedesetak godina. Otada je stvorio i usavršio jedan od najprepoznatljivijih stilova u suvremenoj klasičnoj glazbi. Njegovo posljednje djelo, nazvano WTC 9/11 prema Svjetskom trgovinskom centru razorenom u napadu 11. rujna 2001., prvi put je izvedeno samo nekoliko tjedana prije ubojstva Osame Bin Ladena od strane američkih snaga u Pakistanu. Kompozicija je skladana za dvostruki gudački kvartet, a izveo ju je kvartet Kronos prošli tjedan u njujorškom Carnegie Hallu.

Kvartet Kronos i diskografska kuća Nonesuch Records priredili su ovu mix izvedbu Reichove skladbe koja će uskoro biti objavljena na albumu. U jednom intervjuu Reich je opisivao svoje vlastito iskustvo od 11. rujna.

"Razlog mom skladanju u čast 11. rujna bila je činjenica što sam 25 godina živio s obitelji četiri bloka od mjesta napada. Toga dana moj sin, moja unuka, snaha i ja bili smo upravo tamo, u našem domu, četiri bloka daleko. Moj drugi sin nazvao nas je u 8:30 ujutro i rekao: “Mislim da je bombardiran Svjetski trgovinski centar.” Uključili smo televizor upravo kad se bližio napad aviona na drugi toranj i sinu sam rekao da ne prekida vezu. Nekim je čudom naša telefonska linija ostala otvorena čak šest sati."

Kvartet Kronos zamolio je Stevea Reicha da napiše neku skladbu u kojoj će uključiti snimljene glasove. Isprva nije ni pomišljao na 11. rujna, no nakon nekoliko mjeseci, shvatio je da bi se trebao usredotočiti upravo na to. Odlučio je koristiti javno dostupne materijale iz Sjevernoameričke udruge kontrolora leta, koji su prvi uočili da se let kompanije American Airlines kretao u krivom smjeru, prema jugu umjesto prema zapadu, u smjeru Los Angelesa. Skladba započinje poznatim, ali uznemirujućim, zvukom iz podignute telefonske slušalice.

"Ako ne prekinete vezu dovoljno brzo, čut ćete vrlo glasan i uporan, isprekidan zvučni signal. On nije kao uobičajeni signal zauzeća, već zvuči kao da vam netko zapovijeda: “Hoćete li, molim vas, poklopiti vašu slušalicu?” Taj mi se signal učinio savršenim za početak moje kompozicije: to je alarm, uzbuna, poziv na buđenje, i to je upravo ono što je 9.11. bio."

Dio koji se odnosi na zvučnu snimku u prvom stavku kompozicije sastoji se od glasova kontrolora leta. Drugi stavak uvodi slušatelje u sadašnjost: za njega je Steve Reich snimio sjećanja svojih prijatelja i susjeda na 11. rujna.

"Drugi stavak počinje riječima kćerke našeg susjeda, kojoj je danas 17 godina: “Sjedila sam u razredu, četiri bloka od Nulte točke.” Zatim slijede riječi Davida Landa, skladatelja i mog bliskog prijatelja: “Djecu sam vodio u školu,” kad se nad njegovom glavom pojavio avion koji se zaletio u toranj."

Završni stavak odraz je Reichove inspiracije židovskim ritualom za mrtve. Tijelo pokojnika se, po židovskim običajima, ne napušta od trenutka kad je preminuo pa sve do pokopa. Pored njega uvijek mora netko sjediti i recitirati pobožne pjesme ili odlomke iz Biblije. U danima nakon napada na Svjetski trgovinski centar, žene iz sinagoga u blizini Nulte točke izvodile su taj ritual. Za svoju skladbu, Reich je zamolio čelisticu Mayju Beiser da otpjeva stih iz 121.-og psalma. A u manipuliranju snimkama, Reich se koristio tehnikom koju naziva usporavanje pokreta. Po uzoru na stari kinematografski trik, mogao je putem računala ubrzati ili usporiti glazbeni ili neki drugi zvuk bez promjene visine tona ili njegove kvalitete.

Iako većina Reichovu glazbu naziva minimalističkom, on ne prihvaća taj termin:

"Vjerujem da je to koristan termin za novinare i za povjesničare glazbe, no mislim da je glazbenicima grozan."

3. listopada Steve Reich navršit će 75 godina. Proslava njegovog rođendana uključivat će, između ostalog, europsku turneju kvarteta Kronos, niz koncerata u Parizu te koncert Londonskog simfonijskog orkestra posvećen Reichovim kompozicijama.

XS
SM
MD
LG