Linkovi

State Department o ljudskim pravima u BiH za 2022. 


Državni sekretar Antony Blinken govori o izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2022. godinu. 
Državni sekretar Antony Blinken govori o izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2022. godinu. 

U izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu za 2022. godinu, za Bosnu i Hercegovinu se navode problemi slični kao i ranijih godina.

Značajna pitanja ljudskih prava, navodi State Department, uključivala su vjerodostojne izvještaje o ograničenjima slobode izražavanja i medijskih sloboda, korupciji u vlasti, problemima sa nezavisnošću pravosuđa, neprovođenju istraga u slučajevima rodno zasnovanog nasilja...

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, na zgradama u entitetu Republika Srpska osvitale su proruske i proratne oznake, a rijetki koji su kritikovali rat bili su suočeni sa prijetnjama, piše u izvještaju.

„Vlasti Republike Srpske nisu istraživale niti procesuirale takve slučajeve, sankcionisale počinioce, niti osudile ove prakse”, kaže se u izvještaju.

State Department u izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, između ostalog, osvrnuo se na prava manjina, medijske slobode, političku korupciju i pravosuđe.

Govor mržnje, diskriminacija i nasilje nad LGBTQI+ osobama bili su široko rasprostranjeni, stoji u izvještaju.

„U svom Pink izvještaju za 2022. godinu, Sarajevski otvoreni centar je izvijestio da je svaka treća LGBTQI+ osoba u zemlji doživjela neku vrstu diskriminacije ili nasilja”, kaže se u izvještaju.

Po prvi put, sarajevski sud je presudio u prvostepenoj presudi diskriminaciju LGBTQI+ osoba jer je bivša zastupnica u Kantonu Sarajevo Samra Ćosović Hajdarević na Facebooku napisala LGBTQI+ osobe treba „izolirati” i „ukloniti” od „naše djece i društva”.

Zastrašivanja, politički pritisci i prijetnje, uključujući prijetnje smrću novinarima nastavljene su tokom godine. Jedan od navedenih primjera su i prijetnje visokopozicioniranog zvaničnika Federalne uprave policije Zorana Čegara novinarima Centra za istraživačko novinarstvo. Čegar je poslije suspendovan.

State Department osvrće se i na tužbe za klevetu, navodeći da su podnosioci uglavnom javne ličnosti, političari, pravosudni funkcioneri i direktori javnih preduzeća koji traže visoke naknade.

Vezano za korupciju, u izvještaju se kaže da je bilo brojnih takvih prijava u institucijama vlasti.

„Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih predmeta izricali su uslovne kazne”, navodi State Department.

U izvještaju se spominje i primjer američkog sankcionisanja Diane Kajmaković, zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

„Ona se miješala u slučajeve kako bi zaštitila kriminalce, uključujući trgovce narkoticima”, podsjeća se u izvještaju.

Nakon stavljanja „crnu listu” Sjedinjenih Država, Kajmaković je suspendovana.

State Department dalje navodi kako ni jedna optužnica nije podignuta za negiranje genocida nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuo izmjene krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida 2021. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG