Linkovi

Starbucks na Bliskom istoku otpušta 2.000 radnika zbog bojkota propalestinskih aktivista


Vlasnik licence Starbucksa na Bliskom istoku saopštio je da je počeo otpuštati oko 2.000 radnika u svojim kafeterijama širom tog regiona nakon što se brend našao na meti aktivista tokom rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Alšaja (Alshaya) grupa sa sjedištem u Kuvajtu, privatna porodična firma koja ima franšizerska prava za razne zapadne kompanije, uključujući Cheesecake Factory, H&M i Shake Shack, objavila je da otpušta na svojim lokacijama na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

"Kao rezultat kontinuirano izazovnih uslova trgovanja u posljednjih šest mjeseci, donijeli smo tužnu i veoma tešku odluku da smanjimo broj kolega u našim Starbucks MENA trgovinama", navodi se u saopštenju.

Mnogi zaposleni u arapskim državama Zaljeva su strani radnici koji dolaze iz azijskih zemalja.

Alšaja ima oko 1.900 Starbuksovih poslovnica u Bahreinu, Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Maroku, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema podacima matične kompanije iz Seattlea, zapošljavali su više od 19.000 radnika, tako da se otpuštanja odnose na nešto više od 10% zaposlenih.

Od početka rata 7. oktobra, Starbucks je jedan od zapadnih brendova, među kojima je i McDonalds, koji su na meti propalestinskih aktivista zbog rata. Kompanija često pokušava da se suprotstavi onome što opisuje kao „stalne lažne i obmanjujuće informacije koje se dijele o Starbucksu” na internetu.

„Nemamo politički program”, naveli su iz Starbucksa. „Ne koristimo svoj profit za finansiranje bilo koje vlade ili vojnih operacija bilo gdje – i nikada nismo.”

U oktobru je Starbucks tužio sindikat Ujedinjeni Starbucks, koji je organizovao radnike u najmanje 370 američkih Starbucksovih kafeterija, uz propalestinsku poruku objavljenu na nalogu sindikata na društvenim mrežama.

Iz Starbucksa su saopštili da pokušavaju natjerati sindikat da prestane koristiti naziv i prepoznatljivost brenda Starbucks.

Oni koji bojkotuju ovu kompaniju smatraju da ona ne podržava na adekvatan način Palestince u Pojasu Gaze.

Prihod Starbucksa porastao je 8% na rekordnih 9,43 milijarde dolara za period oktobar-decembar 2023. Ali to je bilo niže od 9,6 milijardi dolara koje su analitičari predviđali, vjerovatno dijelom zbog bojkota aktivista.

XS
SM
MD
LG