Linkovi

Šta treba znati o njemačkoj budžetskoj krizi?


Njemački kancelar Olaf Scholz
Njemački kancelar Olaf Scholz

Kako je nastala budžetska kriza koja potresa najveću evropsku ekonomiju i koja prijeti raspadom vladajuće koalicije.

Ograničenje zaduživanja

Kada je Angela Merkel bila kancelarka 2009. godine, Njemačka je u svoj ustav unijela takozvanu "dužničku kočnicu", izvještava AFP.

Time je ograničen budžetski deficit na 0,35 posto bruto domaćeg proizvoda, a također predstavlja simbol posvećenosti Njemačke postizanju uravnoteženih budžeta – poznatog kao "schwarze Null" ili "crna nula".

Ideja o strogim ograničenjima potrošnje postala je popularna početkom 2000-ih, mada je političare na akciju zapravo podstakla finansijska kriza 2007-2008, kada su porasli dug i deficit.

Mjera može biti suspendovana u hitnim slučajevima, sve dok parlament podržava taj potez. To se dešavalo od 2020. do 2022. godine, prvo kako bi se izborilo s posljedicama pandemije korona virusa, a zatim i s energetskom krizom izazvanom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Trebalo je da opet bude na snazi ove godine, ali je zbog budžetske krize, ministar finansija Christian Lindner prošle nedjelje najavio da koalicija ponovo traži njeno suspendovanje.

Šta je pokrenulo posljednju krizu?

Ustavni sud Njemačke je 15. novembra presudio da je vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza djelovala u suprotnosti s "dužničkom kočnicom". Sud je tako odlučio u odgovor na pravnu žalbu konzervativnih opozicionih partija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Presuda se odnosila na odluku iz 2022. da se 60 milijardi eura neiskorištene mogućnosti za zaduživanje prebaci iz fonda za borbu protiv posljedica pandemije u "Fond za klimu i transformaciju".

Neposredna posljedica presude bilo je brisanje 60 milijardi eura iz fonda za klimu koji ukupno vrijedi 212 milijardi eura.

To bi moglo da utiče na projekte koji imaju za cilj da ubrzaju tranziciju Njemačke ka ekonomiji bez emisija štetnih gasova, kao i na druge projekte koji bi trebalo da promijene industriju, kao što je niz investicija u projekte poluprovodnika koji su nedavno najavljeni.

Presuda također utiče na druga "vanbudžetska" sredstva, pošto vlada sada mora da obračuna dodatnu potrošnju u svom glavnom budžetu.

Kako je Vlada reagovala?

Projekti u okviru fonda za klimu i transformaciju su prvobitno suspendovani, nakon čega je uslijedilo šire zamrzavanje buduće potrošnje.

Lindner je bio primoran da ponovo traži suspenziju "dužničke kočnice", što je gorku pilulu za fiskalnog jastreba iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP) koja je čvrsto podržavala to ograničenje.

Najavljujući dalji razvoj, on je izostavio pominjanje reči "dužnička kočnica", umjesto čega se enigmatično spomenuo uvođenje "dopunskog budžeta", bez pružanja daljeg objašnjenja. Na Ministarstvu finansija je ostavljeno da naknadno razjasni detalje.

U međuvremenu su prekinuti razgovori o budžetu za 2024. što je bruka u zemlji koja se dugo diči svojom fiskalnom ispravnošću.

Scholz je prošle nedjelje djelovao vidno iznerviran kada je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s Giorgia Meloni, italijanska premijerka upitana da li ona i dalje smatra Njemačku pouzdanim ekonomskim partnerom, imajući u vidu presudu Ustavnog suda.

Koje su šire implikacije?

Kriza je podstakla debatu o tome da li "dužničku kočnicu" treba ublažiti i pokrenula je pitanje da li bi Scholzova krhka trostranačka koalicija mogla da se raspadne.

U narednim godinama, prema procjenama velike njemačke banke LBBW Bank, biće potrebni ogromni dodatni izdaci u oblastima u rasponu od odbrane do penzija i zdravstvene zaštite, koji će vjerovatno iznositi oko pet posto BDP-a.

"Ako Njemačka želi da zadrži svoju ekonomsku snagu i stabilnost, to neće biti moguće bez ublažavanja dužničke kočnice", rekao je glavni ekonomista banke Moritz Kraemer.

Međutim, dok se Scholzove socijaldemokrate (SPD) i Zeleni zalažu za ublažavanje ograničenja, Lindnerov FDP je izgleda odlučan da ga zadrži. Istovremeno, za FDP povećanje poreza predstavlja crvenu liniju.

U nagovještaju sukoba unutar koalicije, ministar ekonomije Robert Habeck iz Zelenih je u ponedjeljak zauzeo čvrstu poziciju navodeći da "svi projekti koje smo omislili moraju biti omogućeni".

Opozicija je dotle presudu Ustavnog suda opisala kao "političku katastrofu". U ponedjeljak je Markus Soeder, moćni lider CSU-a, dodao svoj glas pozivima za nove savezne izbore.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG