Linkovi

Evropski parlament u rezoluciji osudio bliske veze Srbije sa Rusijom


Sjedište Evropskog parlamenta u Strazburu
Sjedište Evropskog parlamenta u Strazburu

Evropski parlament je u srijedu, 10. maja izglasao rezoluciju o Srbiji u kojoj se izražava žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, javlja Radio Slobodna Evropa.

STRAZBUR -Srbija se ovom Rezolucijom podsjeća da kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), mora da se pridržava principa i politike EU.

"Usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo", navodi se u usvojenoj Rezoluciji, te se "osuđuju bliski odnosi Srbije sa Rusijom".

Navodi se takođe da se Srbija uskladila sa relevantnim rezolucijama u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, te sa suspenzijom Rusije iz Savjeta za ljudska prava.

Međutim, izražava se žaljenje zbog činjenice da Srbija dosljedno nije uspijevala da se uskladi sa restriktivnim mjerama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

Za ovu Rezoluciju je glasalo 508 evropskih zastupnika, 76 njih je glasalo protiv, a bilo je 37 uzdržanih.

Autor Rezolucije, izvještač za Srbiju u EP, Vladimir Bilčik je u izjavi nakon usvajanja ovog dokumenta ponovio da je Srbija i dalje jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja nije podržala sankcije EU Rusiji.

"Evropske zemlje u vrijeme rata moraju da se drže zajedno na osnovu zajedničkih vrijednosti. Očekujemo da politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu i usklade se sa spoljnom politikom EU. Uticaj Rusije u Srbiji je i dalje veliki – u energetici, bezbjednosti, ali i širenju dezinformacija – i to se mora promijeniti“, izjavio je Bilčik.

Vulinovo imenovanje u Rezoluciji

U usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji izražava se zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo obavještajne službe (BIA).

"Evropski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbjednosno-obavještajne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i retorici koja podržava Kremlj", navodi se u usvojenom tekstu.

Izražava se žaljenje zbog činjenice da su "ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU".

Spominje se potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024, kao i sastanci sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

U dokumentu se pozdravlja činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali se naglašava da će napredak u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, usklađivanje sa politikom sankcija kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, odrediti dinamiku pristupnog procesa.

Rezolucije Evropskog parlamenta inače nisu pravno niti politički obavezujuće za države članice EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG