Linkovi

Vladajući populisti proglasili pobjedu na lokalnim izborima u Srbiji


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori na bini u sjedištu Srpske napredne stranke (SNS) nakon izlaznih anketa
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori na bini u sjedištu Srpske napredne stranke (SNS) nakon izlaznih anketa

Vladajući populisti Srbije proglasili su u nedelju pobjedu na napetim opštinskim izborima u desetinama gradova i mjesta širom balkanske zemlje, uključujući ponovljeno glasanje u glavnom gradu Beogradu, pošto je opozicija tvrdila da je došlo do velikih nepravilnosti.

Tvrdnja o pobjedi, koju će vjerovatno potvrditi državna izborna komisija, učvrstila bi vlast desničarske Srpske napredne stranke u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Miloš Vučević rekao je novinarima da je ta stranka pobijedila na izborima i da je pobheda "čista i ubjedljiva".

Zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak.

Opozicioni zvaničnici rekli su da je glasanje bilo poremećeno velikim nepravilnostima, što je vladajuća stranka negirala.

Incidenti i okršaji prijavljeni su u Beogradu i Novom Sadu na sjeveru, gdje su opozicione grupe saopštile da je vladajuća stranka organizovala „nezakonite“ pozivne centre kojima su upravljali njihovi aktivisti tokom nedeljnog glasanja.

Izborni posmatrači iz nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost podnijeli su više krivičnih prijava zbog sumnje na organizovano glasanje, kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja, kao i prisustvo neovlaštenih lica na biračkim mjestima.

Izbori u Beogradu bili su ponovljeni izbori nakon izvještaja o rasprostranjenim nepravilnostima u decembru koji su pokrenuli političke tenzije i optužbe da je vladajuća stranka predsjednika Aleksandra Vučića namiještala glasanje.

Novajlija u predizbornoj trci Savo Manojlović rekao je da je njegova opoziciona stranka Pokret-Promena postigla dobar rezultat u Beogradu, ali je dodao da se „u zemlji u ovakvim izbornim uslovima nema šta slaviti“.

Dobrica Veselinović, koji je bio kandidat za gradonačelnika Beograda, rekao je da smo „videli nasilje, napade, zlostavljanje, organizovano glasanje, kriminal, nasilnike“ u cilju održanja vladajuće stranke na vlasti.

Srpska napredna stranka je to demantovala i optužila opozicione grupe za napade na aktiviste vladajuće stranke i upad u partijske pozivne centre. Opozicione stranke tvrde da su pozivni centri služili za podmićivanje i ucjenu birača.

Vučićeva stranka više od decenije kontroliše sve nivoe vlasti u Srbiji i izašla je na izbore u nedelju kao favorit.

Opozicione grupe su se podijelile oko toga da li da učestvuju u glasanju ili da nastave sa zahtjevima za slobodne i poštene izbore, što je oslabilo njihove šanse za uspjeh.

Vučić formalno traži da se njegova nacija pridruži EU, ali se stalno udaljava od proevropskih demokratskih vrijednosti dok njeguje bliske veze sa Rusijom i Kinom. Populisti su se predstavili kao jedina politička snaga sposobna da vodi Srbiju i da je čuva u vremenu globalnih previranja.

Prozapadne opozicione grupe optužile su Vučića za veze sa kriminalom, raširenu korupciju i razbijanje demokratije. Opozicioni raskol je pomogao da podstakne apatiju među 6,5 miliona birača u Srbiji.

Međunarodni posmatrači izbora rekli su da su decembarski izbori, koji su uključivali i parlamentarno glasanje, održani u "nepravednim uslovima", djelimično zbog predsjednikovog angažmana i sistemskih prednosti za vladajuću stranku.

U izvještaju Ureda Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) navodi se da je glasanje bilo "narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG