Linkovi

"Here I Stand" nagrada režiseru i glumcu Spike Lee-u


Režiser Spike Lee, dobitnik nagrade Here I Stand
Režiser Spike Lee, dobitnik nagrade Here I Stand

Njegovi filmovi se bave pitanjima rase, spolnog identiteta i klasnih razlika, i to često na veoma prvokativan način.

Istorijsko pozorište Lincoln na U ulici u Washingtonu je bilo mjesto održavanja dodjele nagrade Here I Stand, što je događaj kojim se odaje priznanje umjetnicima aktivistima koji pomažu zajednici. Ovogodišnja nagrada je dodjeljena režiseru, producentu i glumcu Spike Lee-ju. Večer je također uključivala i izvedbe talentiranih mladih umjetnika. Da napomenemo da ugovor Spike Lee-a nije dozvoljavao snimanje video kamerom niti intervju za medije.

Istorijska ulica U, Washington DC
Istorijska ulica U, Washington DC

Istorijska ulica U u srcu Washingtona. Danas je to popularan dio grada sa puno restorana, prodavnica, jazz klubova. Nekada je to bio centar afričko-američke umjetnosti, poznat kao Crni Broadway. Pozorište Lincoln, izgrađeno 1922, je bilo centar kulturne renesanse koja je prethodila njujorškom Harlemu. Muzički velikani, rođeni u Washingtonu, Duke Ellington i Pearl Bailey, kao i ostali velikani jazza tada slavni u cijeloj zemlji Ella Fitzgerald, Billie Holliday, Nat King Cole, Cab Calloway, Louis Armstrong, su svi nastupali u pozorištu Lincoln.

Polaznici Instituta Hung Tao Choy Mei
Polaznici Instituta Hung Tao Choy Mei

Samo nekoliko blokova od pozorišta se nalazi Institut Hung Tao Choy Mei, ne-profitna organizacija za liderstvo i razvoj fokusirana prvenstveno na mlade u Washingtonu. Putem obuke borilačkih vještina, ona učenike uči povjerenju, samo-pouzdanju, odgovornosti, i vještinama koje su im potrebne kako bi postali uspješne osobe i lideri. Institut nudi besplatne vannastavne programe i ljetne časove za djecu afro-američkog, latinoameričkog ili azijskog porijekla.

Među onima koji podržavaju ovaj institut je i pisac, režiser, glumac i producent Spike Lee. Njemu je dodjeljena nagrada Here I Stand, koja se daje umjeticima koji se ističu u svom radu i koji pomažu svojim zajednicama. Među proteklim dobitnicima ove nagrade su Harry Belafonte, Dick Gregory, doktor John Hope Franklin, Judith Jamison i Rita Moreno.

Spike Lee, praunuk ropkinje, i sin jazz muzičara, režira filmove o pitanjima rase
Spike Lee, praunuk ropkinje, i sin jazz muzičara, režira filmove o pitanjima rase

Program je uključivao intervju sa Spike Lee-jem na sceni, kojeg je vodio George Curry, kolumnista i bivši glavni urednik magazina Emerge. Prva ljubav Spike Lee-ja, koji je praunuk ropkinje, i sin jazz muzičara Billa Lee-ja, je bio sport. On je i dan danas strastveni ljubitelj košarkaškog kluba New York Knicks. Međutim razvio je ljubav za film i studirao na univerzitetu New York. Njegovi filmovi se bave pitanjima rase, spolnog identiteta i klasnih razlika, i to često na veoma prvokativan način.

Kineski ples zmaja
Kineski ples zmaja

Predstava je uključivala je i izvedbu grupa Urban artistry, Lucky lions and thunder drummers, međunarodne senzacije borilačkih vještina Olivie Zhang i usnog harmonikaša Frederica Yonneta. Misija grupe Urban artistry je očuvati urbani oblik plesa, muzike i kulture.

Tradicionalni i šaroliki plesovi zmaja imaju važnu ulogu u kineskoj kulturi. Kineski bubnjevi i gongovi su pratnja izvođačima. Taj ples je važan dio tradicionalne azijske kulture. Od drevnih vremena pa do danas, plesovi lavova i zmajeva se izvode u gotovo svakoj prilici.

Olivia Yuanjie Zhang, ples mača zmajeve princeze
Olivia Yuanjie Zhang, ples mača zmajeve princeze

Istinski istočnjački duh je predstavila Olivia Yuanjie Zhang kroz svoj ples nazvan Mač zmajeve princeze. Ona je ove godine proglašena za najbolju mladu umjetnicu i nalazi se među 5% najuspješnijih mladih umjetnika u zemlji. Njena izvedba je elegantna i moćna. Ona predstavlja ljepotu kineske kulture i vještine kroz umjetnost plesa sa mačem, koji predstavlja klasičnu kinesku tradicionalnu kulturu.

XS
SM
MD
LG