Linkovi

Specijalni tužilac u završnom izvještaju oštro kritikovao istragu FBI o Rusiji i Trumpu


Donald Trump
Donald Trump

Federalni istražni biro (FBI) nije imao dokaze da istražuje predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine i u istrazi se previše oslanjao na informacije koje su obezbijedili Trumpovi politički protivnici, zaključio je specijalni tužilac John Durham u izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak.

Izvještaj predstavlja kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine, kada je tadašnji sekretar za pravosuđe William Barr imenovao Durhama, dugogodišnjeg tužioca, da istražuje potencijalne pogrešne poteze FBI-a tokom pokretanja istrage potencijalnih kontakata Trumpove kampanje 2016. godine i Rusije.

Istragu FBI, poznatu pod imenom "Crossfire Hurricane", kasnije je preuzeo specijalni tužilac Robert Mueller koji je u martu 2019. zaključio da nema dokaza o krivičnoj zavjeri između Trumpovog izbornog štaba i Rusije.

U dokumentu od 306 strana, Durham je zaključio da američke obavještajne službe i agencije za sprovođenje zakona nisu posjedovale "konkretne dokaze" da postoji zavjera između Trumpovog štaba i Moskve prije nego što su pokrenule istragu.

Durham je također optužio FBI da je istragu o Trumpu 2016. godine vodio drugačije u odnosu na druge politički osjetljive istrage, uključujući i one koje su se odnosile na Truampovu demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton.

"Sekretarijat za pravosuđe i FBI nisu ispunili važnu misiju strogog poštovanja zakona u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izvještaju. Nekoliko visokih službenika FBI pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičkog pristupa informacijama koje su dobili, naročito informacijama politički povezanih osoba i entiteta", napisao je specijalni tužilac.

Durhamov izvještaj je u ponedeljak proslijeđen Kongresu, nakon što je u petak uručen sekretaru za pravosuđe Merricku Garlandu.

Trump, koji se ponovo kandidovao za predsjednika, vjerovatno će pokušati da iskoristi zaključke Durhamove istrage u svoju korist. Trump je već suočen sa optužnicom u New Yorku i dvije federalne istrage specijalnog tužioca Jacka Smitha koji istražuje pronalazak povjerljivih dokumenata na Trumpovom imanju Mar-a-Lago, kao i njegove pokušaje da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Trump se nadao da će Durham da objavi izvještaj uoči izbora 2020. godine i da će to predstavljati udarac za kampanju predsjednika Joea Bidena. U ponedeljak je na društvenim mrežama rekao da je zadovoljan rezultatima Durhamovog izvještaja, dok je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, republikanski kongresmen Jim Jordan na Twitteru naveo da je od specijalnog tužioca tražio da svjedoči naredne nedjelje.

Međutim, Durhamova istraga nije imala značajne rezultate, nakon što su dvije odvojene porote proglasile nevinim optužene koje je specijalni tužilac krivično gonio 2022. godine.

U jednom od tih slučajeva, porota u Washingtonu oslobodila je optužbi bivšeg advokata kampanje Hillary Clinton Michaela Sussmanna, koji je optužen da je lagao FBI-u kada je u septembru 2016. godine birou prenio informaciju o mogućim vezama Trumpovog biznisa i jedne ruske banke.

Nekoliko mjeseci kasnije, porota u Virginiji oslobodila je ruskog istraživača Igora Dančenka koji je optužen da je lagao kada ga je FBI ispitivao o izvorima za informacije koje su iznijete u dokumentu poznatom kao "Steeleov dosije".

U dokumentu, koji je napisao bivši britanski obavještajac Christopher Steele, iznijete su optužbe o vezama između Trumpove kampanje 2016. godine i Rusije, kao i detalji koji nikada nisu potkrijepljeni.

Istragom generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe kasnije je utvrđeno da je FBI nepropisno nastavio da se oslanja na nepotkrijepljene optužbe u Stilovom dokumentu, kada je tražio sudski nalog za prisluškivanje Cartera Pagea, bivšeg savjetnika u Trumpovom izbornom štabu.

Durham jeste obezbijedio priznanje krivice od bivšeg advokata u FBI-u Kevina Clinesmitha, koji je pomenut u izvještaju generalnog inspektora zbog mijenjanja sadržaja mailakoji je upotrijebljen da se opravda traženje naloga za prisluškivanje Pagea.

U Durhamovom izvještaju ponavljaju se mnoge primjedbe koje je generalni inspektor prethodno iznio kada je riječ o procesu koji FBI koristi za traženje sudskog naloga za prisluškivanje. FBI je od tada sproveo brojne reforme u tom procesu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG