Linkovi

SAD: Sporna zastava u muzeju


Rasprave o prikladnosti isticanja simbola nekadašnje Konfederacije država američkog juga činom skidanja zastave u Kolumbiji, u Južnoj Karolini, neće biti okončane.

Danas je u Kolumbiji, glavnom gradu američke savezne države Južna Karolina, sa jarbola ispred kongresne, državne zgrade skinuta zastava prije 154 godina formirane Konfederacije 11 država američkog juga čije su se vojne snage borile u američkom građanskom ratu protiv vojnih snaga Unije svjevernih država. Ključni povod za pokušaj otcjepljenja iz tadašnjih Sjedinjenih Američkih Država, u čijem su sastavu tada bile 34 savezne države, bilo je neslaganje Juga sa ukidanjem ropstva. Četverogodišnji rat je okončanom pobjedom Unije, ili kako se često kaže Sjevera, i ukidanjem ropstva. Zastava, kao simbol, nekadašnje konfederacije južnih američkih država ispred državne zgrade u Kolumbiji je postavljena prije 50 godina i danas je, nakon brojnih zahtjeva, protesta, rasprava i zakona usvojenog u Kongresu Južne Karoline uklonjena.

Zastavu su, na ceremoniji kojoj su pristvovali brojni građani i zvaničnici Južne Karoline, skinuli pripadnici počasne garde službe i jedinica za patroliranje autoputevima te savezne države. Zakon kojim je legalizirano skidanje zastave usvojen je prvo u Zastupničkom domu, a zatim i u Senatu, poslije vrlo emotivne rasprave koja je trajala 13 sati. Neki od zastupnika i senatora smatrali su da zastavu treba sačuvati na mjestu gdje jeste kao dio prošlosti i naslijeđa Južne Karoline, dok su drugi, a bili su u većini, isticali da je zastava simbol rasne mržnje i da joj je mjesto u muzeju povijesti. Kao jedan od najsnažnijih argumeta za tvrdnju da je zastava simbol mržnje bile su i brojne fotografije Dylanna Roofa sa zastavom. On je 17. juna, motiviran rasnom mržnjom, ubio devet crnaca vjernika na času proučavanja Biblije u crkvi Emanuel Methodist Episcopal u Čarlstonu.

Nakon tri tjedna tuge, mirnih prosvjeda i brojnih raprava, komentara i tvrdnji za i protiv, guvernerka Južne Karoline Nikki Haley jučer popodne potpisala je zakon i tom prilikom istakla:

"Ponosna sam. Želim reći da će ovih devet olovaka kojima potpisujem zakon biti uručeno svakoj od devet porodica ubijenih."

Jučer, istovremeno sa raspravom u Kongresu Južne Karoline, neočekivano, mimo planiranog dnevnong reda, izbila je rasprava i u Zastupnikom domu Kongresa Sjedinjenih Država. Više zastupnika, Demokrata, predlagalo je usvajanje zakona kojim bi bilo zabranjeno isticanje bilo koje državne zastave koja sadrži elemente konfederalne zastave na Capitol Hilu, sjedištu američkog Kongresa. Jedan od zagovornika takve zabrane, zastupnik Hakeem Jeffries, Demokrata, je zapitao:

"Šta je tačno tradicija koju ratna zastava Konfederacije predstavlja? Jesu li to ropstvo, silovanja, genocid, izdaja ili sve to zajedno?"

Na pokušaje Demokrata odgvorio je predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner, Republikanc, rekavši i ovo:

"Zapravo... mislim da je vrijeme za neke ozbiljne ljude, ovdje u Kongresu, da sjednu i porazgovaraju o tome kako riješiti ovo pitanje. Ne želim da to postane politička igra. Ne bi trebalo."

Rasprave o prikladnosti postupanja, isticanja i držanja simbola nekadašnje Konfederacije saveznih država američkog juga današnjim činom skidanja zastave u Kolumbiji, u Južnoj Karolini, neće biti okončane. Skinuta zastava biće pohranjena u muzej.

SAD: Sporna zastava u muzeju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG