Linkovi

Južna Koreja: Borovnice osvajaju


Južna Koreja: Borovnice osvajaju
Južna Koreja: Borovnice osvajaju

Borovnice na tržištu dostižu visoku cijenu, u prodaji na malo i do 50 dolara po kilogramu. To je takođe krupan motiv južnokorejskih farmera da uzgajaju borovnice. Prema predviđanjima, slijedeće godine broj farmi borovnica biće uvećan od 300 do 500 posto.

Borovnice, na glasu kao izuzetno zdravo voće koje može pomoći zaštiti ljudskog organizma od raka, srčanih oboljenja i udara, infekcija i brugih bolesti, osvajaju i Južnu Koreju. Južnokorejanci u sve većem broju i sve češće jedu male plave bobice, svježe, prerađene u sokove i džemove ili kao sastavne artikle ukusnih slatkiša. Na korejskom poluotoku prije svega nekoliko godina borovnica praktično nije bilo, a sada uzgoj i prerada vrtoglavo raste, a tražnja je takva da će taj rast i dalje biti vrlo veliki. Južnokorejanci sada kao da ih se ne mogu zasititi. Sokovi i džemovi, reklamirani kao efikasni anti-oksidanti, bivaju razgrabljeni sa polica u trgovinama. Oko 1.500 tona borovnica sa više od 1.000 farmi, ubrano ove godine, nije dovoljno da podmiri tražnju.

Song Yong-jun, posjetitelj jednog od brojnih sajmova borovnica proizvodni bum pripisuje velikoj popularniosti tjestenina sa borovnicama kao sastojkom.

“Počelo je sa pitom od borovnica. Tražnja je brzo rasla, mada se prije nekoliko godina o borovnici u Južnoj Koreji nije znalo mnogo. Mislim da su se od tada Južnokorejanci zainteresirali za borovnice i da je to podstaklo i proizvodnju drugih artikala sa borovnicom kao sastojkom.”

Masovnije uzgajanje borovnica krenulo je zasađivanjem sadnica iz Japana. Yu Dongsool, savjetnik u Instututu za razvoj poljoprivrede, ističe da su za rast žbuna borovnice mnoga područja u Južnoj Koreji, uz mala ulaganja, vrlo pogodna:

“Iz inostranstva moramo uvesti samo tresetinu. Imamo mnogo močvarnog zemljišta, inače vrlo plodnog. Uz uvezenu tresetinu i naše mogućnosti efikasnog isušivanja močvarnog tla stvaramo odličnu kombinaciju za sadnju i uzgoj borovnica.”

Borovnice na tržištu dostižu visoku cijenu, u prodaji na malo i do 50 dolara po kilogramu. To je takođe krupan motiv južnokorejskih farmera da uzgajaju borovnice. Prema predviđanjima, slijedeće godine broj farmi borovnica biće uvećan od 300 do 500 posto. Gospodin Dongsool kaže:

“Siguran sam da glad, da tako kažem, Južnokorejanaca za borovnicama nije hir kratkog daha i da će tražnja i dalje rasti.”

Unatoč sve većoj proizvodnji u zemlji, nadležni južnokorejski zvaničnici razmatraju mogućnost odobravanja uvoza borovnica iz Čilea i Sjedinjenih Američkih Država da bi potražnja za malim plavim bobicama bila zadovoljena.

XS
SM
MD
LG