Linkovi

Zakon protiv homoseksualaca u Rusiji oblak nad zimskom olimpijadom


Russia Gay Rights
Russia Gay Rights
Ruske Zimske Olimpijske Igre u Sochiju meta su kritika sa svih strana - za korupciju, za terorističke prijetnje i td. Rusija je kao zemlja, a i organizator Olimpijade, takodjer pod paskom kritika zbog načina na koji se odnosi prema homoseksualcima.

Olimpijadu, kao fokus pažnje šire javnosti, koriste, medjutim i različite pro-gay organizacije i organizacije za ljudska prava. Rusija je ovih dana idealna meta za njihove proteste.

Okupljanjima u 20 gradova širom svijeta, aktivisti su od olimpijskih sponzora zahtijevali da javno osude ruski anti-homoseksualni zakon, za kojeg kažu da je praktično svu javnu diskusiju o tom pitanju otjerao u ilegalu.

Od Pariza preko Londona, pa do Rio de Janeira, demonstranti su od 10 globalnih korporacija zahtijevale da osude taj ruski zakon. Do sada, je kompanija AT&T jedini olimpijski sponzor koji je to i učinio.

Osudu ruskog anti-homoseksualnog zakona zatražilo je četrdesetak medjunarodnih organizacija, uključujući i Human Rights Watch.

Prije dva dana ova je organizacija u Rusiji izazvala ljutnju zvaničnika, objavivši video sa snimcima nasilja protiv homoseksualaca u toj zemlji. Od početka protesta vidjelo ga je na uTube-u gotovo milion ljudi.

Tanya Cooper je ruski istraživač za Human Rights Watch. Ona u tom videu govori kako je ruski anti-gay zakon ustvari dao zeleno svjetlo za svakojake napade na homoseksualnu populaciju.

Recimo, jedna grupa koja sebe naziva Okupiraj Pedofiliju, koristi navodnu zaštitu djece kao izgovor za verbalne i druge napade na homoseksualce. Pozovu ih na lažirane sastanke, a zatim ih blamiraju zbog njihove homoseksualnosti, a u mnogim slučajevima ih i fizički zlostavljaju. Zatim, snimke tog maltretiranja postavljaju na društvene mreže, kako bi ih još više ponizili., govori Tanya Cooper.

Human Rights Watch navodi da na web stranici grupe Okupiraj Pedofiliju i dalje stoje stotine video zapisa o napadima na homoseksualce u više od 30 ruskih gradova. Šefa grupe su ruske vlasti, na kraju, pritvorile.

Predsjednik Putin je nedavno odbacio kritike protiv, kako ga još zovu, zakona protiv gay propagande, slijedećim riječima:

Mi nikome i ništa ne zabranjujemo. Mi ne hapsimo ljude po ulicama. Nikog ne smatramo krivim zbog takvih odnosa i veza, za razliku od nekih drugih zemalja. I zato se možete osjećato slobodnim i opuštenim - ali, molim vas, ostavite djecu na miru.

Obamina administracija ne šalje u Sochi nikog od visoko rangiranih zvaničnika.

Hudson Taylor rukovodi grupom Saveznik sportista, čiji je cilj okončanje homofobije u sportu. U Sochiju je, kako kaže, da bi stvarao mostove...

Nikad nije bilo uspješnog pokreta za socijalnu pravdu manjine - bez jake podrške većine u društvu. Mislim da bi se stvari okrenule kad bi drugi ugledni ruski sportisti, slavni ljudi i političari - stali uz gay populaciju Rusije..., kaže Taylor.

Ali, ruski zvaničnici za ovu debatu pokazuju malo interesa i zabranjuju okupljanja, koliko god stignu, poput nedavnog protesta u jednom parku, trinaestak kilometara daleko od Sochija.
XS
SM
MD
LG