Linkovi

Amnesty International procjenjuje da je u Kini prošle godine pogubljeno više tisuća ljudi


Amnesty International upozorava da neke države koriste smrtnu kaznu u političke ciljeve, u svrhu ušutkivanja oporbe ili za promidžbe političke doktrine, posebice u Kini, Sudanu i Iranu, u kojem je 2009. bilo pogubljeno 388 osoba

Organizacija Amnesty International objavila je nedavno godišnje izvješće o smrtnim kaznama u svijetu, prema kojem se smanjuje broj zemalja u kojima je ona na snazi. No, u izvješću se procjenjuje da je u Kini 2009. pogubljeno više tisuća ljudi.

Arthur Judah Angel je 1986. u Nigeriji osudjen na smrt za zločin za koji tvrdi da ga nije počinio. Bilo mu je 21 godina i sljedećih je 16 godina proveo u zatvoru. Svake je noći, kaže on, imao noćne more i pomišljao da mu je sljedeći dan zadnji: "Biti osudjen na smrt je kao biti u paklu, ako me možete razumjeti. To je zaista užasno, nema dovoljno riječi ni na engleskom ni na svojem jeziku da bi to opisao. Ćelija je otprilike veličine dva naprema dva i pol metra zajedno s nužnikom, a u njoj nas je ponekad spavalo i 13. Vidio sam preko 450 pogubljenja, još uvijek se sjećam njihovih imena."

Danas u Nigeriji na pogubljenje čeka preko 800 osuđenika, no 2009. nije bilo izvršeno niti jedno. U sub-saharskoj Africi 2009. samo su u Sudanu i Botsvani izvršene smrtne kazne. U Keniji je više od četiri tisuće smrtnih kazni bilo smanjeno u zatvorske kazne. Nadalje, Burundi i Togo su ukinuli smrtnu kaznu.

Medjutim, Philip Luther iz Amnesty Internationala navodi da je u nekim zemljama broj pogubljenja ostao visok. On procjenjuje da je 2009. u Kini izvršeno nekoliko tisuća smrtnih kazni, no kaže da je točan broj nemoguće odrediti: "Smrtne kazne u Kinu su obavijene velom tajne, koji mi pokušavamo Kinu uvjeriti da razgrne. U stvari, Kina tvrdi da je smanjila broj izvršenih smrtnih kazni, no dok se točni podaci ne predoče javnosti teško je reći da li je to zaista istina."

Peking kaže da je su detalji pogubljenja državna tajna, no da je od 2007. broj pogubljenja u padu, nakon što je uvedeno pravilo da se sve smrtne presude moraju podnijeti višem sudu na uvid.

Izvan Kine, Amnesty International navodi da je u svijetu tijekom 2009. godine izvršeno 714 pogubljenja u 18 država, najveći broju u Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Amnesty International upozorava da neke države koriste smrtnu kaznu za političke ciljeve, u svrhu ušutkivanja oporbe ili promidžbe političke doktrine, posebice u Kini, Sudanu i Iranu, u kojem je 2009. pogubljeno 388 osoba. Phillip Luther kaže da je 112 izvršeno u osam tjedana neposredno nakon iranskih predsjedničkih izbora u lipnju 2009.

Amnesty International navoda da, po prvi put otkako se o tome sabiru podaci, u Europi nije izvršena niti jedna smrtna kazna.

XS
SM
MD
LG