Linkovi

Smanjuje li kava rizik od depresije?


Smanjuje li kava rizik od depresije?
Smanjuje li kava rizik od depresije?

Kofein ima biokemijske učinke koji bi mogli objasniti zbog čega su konzumatori kave - ali ne one bez kofeina! - manje skloni depresiji

Kava je jedno od najomiljenijih pića na svijetu, ali i piće iz kojeg najčešće konzumiramo kofein, kao stimulans. Znanstvenici već dugo istražuju vezu između kofeina i zdravlja, posebice mentalnog. Jedna nova studija osvrće se na vezu između pijenja kave i depresije.

Nekoliko nedavnih studija koje su proučavale moguću vezu između kave i samoubojstava pronašle su da oni koji piju kavu imaju manju tendenciju da si oduzmu život. Budući da depresija može dovesti do samoubojstva, postavlja se logičko pitanje – smanjuje li kava rizik od depresije?

U ovoj novoj studiji znanstvenici su koristili podatke iz projekta koji je još u toku, Studije o zdravlju medicinskih sestara. Žene uključene u istraživanje povremeno bi odgovarale na upitnike o njihovom zdravlju i načinu života. O konzumaciji kave i depresiji ispitano je oko 50 tisuća medicinskih sestara.

Michel Lucas s Fakulteta javnog zdravstva na Sveučilištu Harvard, zajedno sa svojim kolegama, otkrio je da žene koje su pile više kave imaju manju vjerojatnost da će oboliti od depresije. No, Lucas pritom dodaje da to ne znači nužno da između kave i depresije postoji uzročno-posljedična veza: "Ova studija ne može dokazati da kofein smanjuje rizik od depresije, već samo sugerira da postoji mogućnost takvog zaštitnog učinka kave."

Smanjeni rizik od depresije nije uočen kod onih koji su pili kavu bez kofeina. Također, medicinske sestre koje su pile čaj ili druga pića s kofeinom nisu pokazale značajniju promjenu u vjerojatnosti oboljenja od depresije, vjerojatno zbog puno nižih razina kofeina u tim pićima.

Onda, pomaže li kava u zaštiti od depresije? Michel Lucas kaže da njegova studija ne može odgovoriti na to pitanje, ali ističe da kofein ima biokemijske učinke koji bi mogli objasniti zbog čega su konzumatori kave manje skloni depresiji: "Na osnovu ove studije ne možemo uspostaviti kauzalnost; ona samo sugerira mogućnosti. Kao što znamo, kofein je psihostimulant koji povećava osjećaj krepkosti i energije."

Michel Lucas kaže da se kofein povezuje i s regulacijom dopamina i serotonina, kemijskih neurotransmitera odgovornih za raspoloženje i depresiju.

Buduća istraživanja mogla bi dokazati postoji li ili ne uzročno-posljedična veza između konzumiranja kave i smanjenog rizika od depresije. Ali, barem za sada, ovaj francusko-kanadski znanstvenik kaže: "Ako vas možda brine da pijete previše kave, mislim da će ova studija malo umiriti one koji je vole piti."

Michel Lucas s harvardskog Fakulteta javnog zdravstva i njegovi kolege objavili su svoju studiju o vezi između konzumiranja kave i depresije u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

XS
SM
MD
LG