Linkovi

Smanjenje emisija ugljendioksida u Evropi tokom prvog vala pandemije


Animacija smanjenja emisija dušikovih oksida
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Animacija smanjenja apsolutnih kumulativnih emisija NOx u 2020. u poređenju s uobičajenim emisijama april 2020. Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF/BSC.

Evropska Služba za praćenje atmosfere – Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMP), zajedno sa španjolskim Supercomputing Centrom u Barceloni potvrđuju da je došlo do smanjenje emisija dušikovih oksida (NOx) i emisija ugljendioksida iz fosilnih goriva usljed blokade u cijeloj Evropi tokom prvog vala pandemije COVID-19. 

Skup podataka CAMS pokriva petomjesečno razdoblje od 21. februara 2020. do 31. jula 2020. Ključni nalazi uključuju analize smanjenja emisija u aviosaobraćaju i cestovnom prometu, doprinos u smanjenju na razini država te smanjenje emisija u urbanim područjima. Praćene su i emisije koje nastaju razgradnjom različitih polutanata.

Najveći pad emisija zabilježen u zrakoplovstvu i cestovnom prometu, u urbanim područjima a Italija, Francuska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka zajedno su najveći doprinosioci ukupnom smanjenju emisija u regiji 28 država EU s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Najveće smanjenje zabilježeno je u emisijama dušikovih oksida (NOx) i to za -13.1% i ugljendioksida koji nastaje potrošnjom fosilnih goriva (-10.3%).

Pad emisija zabilježen je u zrakoplovstvu je iznosio -52%, a u cestovnom prometu smanjenje je variralo između -20% i -23%. Međutim, dok su zrakoplovne emisije ostale gotovo nepromijenjene i smanjene, emisije cestovnog prometa počele su se postupno oporavljati krajem aprila i početkom maja, dostižući vrijednosti oko -7% ispod uobičajenog poslovanja krajem srpnja.

Italija, Francuska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka zajedno najveći doprinosioci ukupnom smanjenju emisije EU-28 i za emisije ugljendioksida iz fosilnih goriva smanjenje je iznosilo 69.2%. Ovih je pet zemalja bilo među onima koje su nametnule neka od najstrožih ograničenja zaključavanja.

Ipak, treba naglasiti da je ovo smanjenje samo trenutačno, dok traje vanredna situacija pandemije i da ono neće znatnije doprinijeti globalnoj borbi za smanjenje emisija staklenički plinova i polutanata u cilju borbe s klimatskim promjenama.

Posljednje procjene Global Carbon project glasile su da će se globalne emisije ugljendioksida koji se oslobađa iz fosilnih goriva smanjiti za oko 7% u 2020. u odnosu na 2019. Me]utim, procjene sugerišu da se atmosferske razine ugljendioksida povećati na godišnji prosjek od 412 ppm 2020, što je 48% više nego prije Industrijske revolucije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG