Linkovi

Skaka negirao krivicu za zloupotrebu položaja i druga krivična djela


Skaka sa braniocima. (Foto: BIRN BiH)
Skaka sa braniocima. (Foto: BIRN BiH)

Abdulah Skaka, Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zloupotrebu položaja i druga djela.

Sudija Galiba Katica kazala je da je Sudu dostavljen sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom postigla Džanela Kacila.

“Sporazum će biti naknadno razmatran”, rekla je Katica.

Suđenje Skaki i ostalima koji su negirali krivicu počeće u narednom periodu.

Optužnica, koja je potvrđena krajem jula, tereti Skaku za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Kolovrat je optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok je Kacili, Foči i Mrkonji na teret stavljena obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika, prvobitno zaposlena u Opštini Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je Skaka optužen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili i članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koji se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti – između ostalog, i novac vijećnicima – uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi optuženi mogao ponovo biti izabran.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida “Formule E”.

XS
SM
MD
LG