Linkovi

Sjevernokorejski lider obećava "ofanzivnu" nuklearnu ekspanziju


Na fotografiji načinjenoj od video snimka vidi se sjevernokorejski lider Kim Džong Un kako vrši inspekciju nuklearne bojeve glave, na nedefinisanoj lokaciji i u neodređeno vrijeme (Foto: KRT/via Reuters)
Na fotografiji načinjenoj od video snimka vidi se sjevernokorejski lider Kim Džong Un kako vrši inspekciju nuklearne bojeve glave, na nedefinisanoj lokaciji i u neodređeno vrijeme (Foto: KRT/via Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će poboljšati svoj nuklearni arsenal na "praktičnije i ofanzivnije" načine. On je to rekao tokom sastanka sa visokim vojnim zvaničnicima kako bi razgovarali o ratnim pripremama zemlje, javili su državni mediji u utorak.

Sastanak Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije održan je u ponedeljak u jeku pojačanih tenzija pošto su se tempo sjevernokorejskih demonstracija naoružanja i zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje intenzivirao posljednjih nedelja u ciklusu "milo-za-drago" poteza.

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) saopštila je da su članovi komisije razgovarali o neodređenim pitanjima u vezi sa jačanjem odbrambenih kapaciteta i usavršavanjem ratnih priprema kako bi se suprotstavili prijetnji koju predstavljaju savezničke vježbe, za koje Sjever smatra da su probe invazije.

Kim je pregledao planove za napade na prvoj liniji fronta i razna borbena dokumenta i naglasio potrebu da se pojača nuklearno odvraćanje "sve ubrzanije, na praktičniji i ofanzivniji" način, saopštila je KCNA.

Izvještaj nije precizirao pravce kojima je Sjever namjeravao da ide. KCNA je takođe objavila fotografije Kima kako razgovara sa zvaničnicima dok pokazuje na određene tačke na zamagljenoj mapi na kojoj se, činilo se, vidi Južna Koreja.

KCNA je saopštila da su Kim i članovi vojne komisije analizirali bezbjednosnu situaciju na Korejskom poluostrvu "u kojoj američki imperijalisti i (južno)korejski marionetski izdajnici postaju sve neskriveniji u svojim potezima za agresorski rat" i razgovarali o pripremama za predloženu vojnu akcije kojima njihov neprijatelj nema načina da se suprotstavi.

Vojske SAD i Južne Koreje su prošlog mjeseca izvele svoje najveće vježbe na terenu u posljednjih nekoliko godina i odvojeno održale zajedničke vježbe mornarice i vazduhoplovstva koje su uključivale udarnu grupu američkih nosača aviona i američke bombardere sa nuklearnim oružjem. KCNA je tvrdila da su vježbe simulirale sveobuhvatni rat protiv Sjeverne Koreje i da su prenijele prijetnje da će okupirati Pjongjang i obezglaviti njegovo vođstvo.

Sjedinjene Države i Južna Koreja opisali su svoje vježbe kao defanzivne po prirodi i rekle da je proširenje tih vježbi neophodno da bi se izborili sa prijetnjama koje se razvijaju na Sjeveru. Vlada Južne Koreje nije odmah odgovorila na Kimove komentare.

Sjeverna Koreja je u 2023. godini, do sada ispalila oko 30 projektila u 11 različitih manervara, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje su pokazale potencijalni domet dovoljan da dosegnu kopneni dio SAD i nekoliko oružja manjeg dometa dizajniranog za nuklearne napade na južnokorejske ciljeve.

Za Sjever je prethodna godina već bila rekordna po pitanju testiranju oružja, nakon što je lansirao skoro 70 projektila 2022.

Stručnjaci kažu da Kimova provokativna demonstracija oružja ima za cilj da natjera Sjedinjene Države da prihvate Sjever kao nuklearnu silu i pregovaraju o ekonomskim ustupcima sa pozicije snage.

Nuklearni pregovori između Washingtona i Pjongjanga su u zastoju od 2019. godine zbog neslaganja u razmjeni štetnih sankcija koje predvode SAD protiv Sjevera i koraka Sjevera da ukine svoj program nuklearnog oružja.

Južnokorejski zvaničnici kažu da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da podigne ljestivicu tako što će izvesti provokativnije prikaze svoje vojne moći, uključujući prvi test detonacije nuklearne bombe od 2017.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca predstavila nešto što je izgledalo kao nova nuklearna bojevu glavu dizajnirana da se uklopi u različite sisteme za isporuku, dok je Kim pozvao svoje nuklearne naučnike da povećaju proizvodnju materijala za oružje kako bi napravili bombe za postavljanje na sve veći dijapazon oružja.

Sjeverna Koreja je takođe izdala prikrivene prijetnje da će ispaliti ICBM na normalnoj balističkoj putanji prema Pacifiku, što bi se smatralo velikom provokacijom, pošto su njeni prethodni testovi velikog dometa sprovedeni pod velikim uglovima kako bi izbegli teritorije susjeda.

Sjever je takođe ranije saopštio da ima za cilj da završi pripreme za lansiranje vojnog špijunskog satelita u svemir do aprila, što je događaj koji bi njegovi rivali gotovo sigurno vidjeli kao test ICBM tehnologije zabranjene međunarodnim sankcijama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG