Linkovi

Sjednica Skupštine RS, na dnevnom redu entitetski VSTS


Opozicija: Zakon o VSTV-u RS je zabava za mase
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Opozicija: Zakon o VSTV-u RS je zabava za mase

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), tokom koje će poslanici da raspravljaju, između ostalog, i o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS nastavljena je u srijedu, 9. februara.

Tim nacrtom se predviđa osnivanje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog savjeta čiji zadatak bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji RS.
Taj zakon je neustavan, jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH).

Od 2004. funkcioniše VSTS BiH, koji imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.
Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt je govoreći o nacrtu zakona, poručio da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC).

Podsjetio je da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTS-a za BiH.

Istovremeno, reagovali su i lideri opozicije u RS.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) poručio je u utorak 8. februara, nakon sjednice Predsjedništva te stranke, da je najavljeni zakon o VSTS RS doprinos novom haosu i pravnoj praznini.

"Nije rečeno da li se ukida VSTS BiH, ne znamo šta će se pojaviti u praksi sutra kada na scenu stupe i jedan i drugi zakon, koji će gdje važiti, šta ćemo raditi u takvim slučajevima, ništa od toga nema", istakao je Šarović nakon sjednice održane u Banjaluci.

On je poručio da njegova stranka ne treba da na bilo koji način bude "saučesnik nekvalitetnih i nepripremljenih poteza čija je svrha da pomognu jednoj političkoj opciji da pridobije naklonost glasača".

Dan ranije poslanici su raspravljali i o dopunama Zakona o republičkoj upravi RS - koji predviđa osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva tog bosanskohercegovačkog entiteta.

I taj zakon je neustavan, jer njime RS pokušava da prenese nadležnost u toj oblasti sa Bosne i Hercegovine na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

Senka Jujić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS, pojasnila je u uvodnoj riječi na sjednici parlamenta RS da se prvim članom zakonskih izmjena reguliše osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, drugim poslovi te Agencije, a trećim njihovo stupanje na snagu.

"Ukazala se potreba za usklađivanjem predloženih izmjena zakona o republičkoj upravi sa zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima", istakla je Jujić.

O tom prijedlogu zakona raspravljalo se po hitnom postupku.
BiH od 2009. ima državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva, jedinstveno regulatorno tijelo koje je preuzelo većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.

Osnovana je nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Iz Skupštine RS najavljeno je da će poslanici glasati o svim tačkama dnevnog reda u četvrtak, 10. februara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG