Linkovi

Pentagon "u sprintu" kako bi zadržao prednost ispred Kine u vještačkoj inteligenciji


Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin
Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin

Pentagonov, kako su sami opisali, sprint za sastavljanje efikasnijeg plana za sučeljavanje i suprotstavljanje rastućoj Kini možda je završen, ali trka da se u razvoju vještačke inteligencije zadrži pozicija ispred agresivnog napretka Pekinga još uvijek nije završena.

Taj početni sprint kulminirao je u junu, mjesecima nakon što je Radna grupa za Kinu Sekretarijata za odbranu preporučila niz unutrašnjih, strukturnih promjena kako bi se obezbjedilo da potencijalne kineske vojne prijetnje ne prođu nezabilježeno ili da ostanu bez odgovora.

Ostale velike inicijative ostale su povjerljive, iako američki sekretar za odbranu Lloyd Austin jasno stavlja do znanja da će održavanje američke dominacije u vještačkoj inteligenciji (AI) biti od ključne važnosti.

"U AI sferi, kao i u mnogim drugim, shvatamo da je Kina naš rastući izazov", rekao je Austin na konferenciji u Washingtonu u utorak.

"Peking već govori o upotrebi vještačke inteligencije za niz misija, od nadzora preko kibernetičkih napada do autonomnog oružja", rekao je on. "Kineski lideri su jasno stavili do znanja da namjeravaju da globalno dominiraju u AI do 2030. godine."

AI važna kao i oružje

Godinama su američki zvaničnici upozoravali da bi AI, što je termin koji se koristi za opisivanje razmišljanja i inteligentnog ponašanja računara, mogao postati važan na bojnom polju kao i svako visokotehnološko oružje.

A nedavne procjene obavještajnih podataka zvučale su alarmantno da se SAD sve češće suočavaju sa "ravnopravnijim uslovima" pri čemu Kina najviše čini da smanji jaz.

Kada je riječ o AI, Austin je posebno upozorio da SAD ne mogu da priušte da izgube još pozicija.

"Ovo je sposobnost koju ovaj odsjek mora hitno da dodatno razvije", rekao je. "AI je ključna za našu inovacionu agendu, pomažući nam da brže računamo, dijelimo bolje i koristimo druge platforme... To je od ključne važnosti za borbu u budućnosti."

Ipak, iako je održavanje tehnološke oštrine Sjedinjenih Država presudno, rekao je Austin, način na koji vojska i država održavaju superiornost u sukobu sa Kinom biće podjednako važan.

"Naša upotreba AI mora da ojača naše demokratske vrijednosti, zaštiti naša prava, osigura našu bezbjednost i zaštiti našu privatnost", rekao je.

Govoreći na istom događaju, američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je to osjećanje.

"Nije dovoljno naglasiti strahote tehno-autoritarizma, ukazati na ono što rade zemlje poput Kine i Rusije i reći da je to pogrešno i opasno, čak i takvo kakvo je sada", rekao je.

"Također moramo da iznesemo pozitivan argument za sopstveni pristup, a zatim moramo to i da učinimo", dodao je Blinken. "Ništa nije presudnije za našu konkurentnost, bezbjednost i na kraju demokratiju."

XS
SM
MD
LG