Linkovi

Potpredsjednica SAD Kamala Harris u Singapuru počinje azijsku turneju


Arhiva - Potpredsjednica SAD Kamala Harris razgovara sa medijima nakon, u El Pasu, Teksas, 25. juna 2021.
Arhiva - Potpredsjednica SAD Kamala Harris razgovara sa medijima nakon, u El Pasu, Teksas, 25. juna 2021.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris boravi u ponedjeljak u Singapuru na razgovorima na početku kratkog putovanja u jugoistočnu Aziju.

Ona je učestvovala je u ceremoniji dobrodošlice prije nego što je krenula na sastanke sa predsjednicom Halimah Jakob i premijerom Li Hsien Lungom.

Harris će se u ponedjeljak zaustaviti i u pomorskoj bazi Čangi, gdje će razgovarati sa američkim mornarima na brodu USS Talsa, koji boravi tu u posjeti.

Kasno u utorak, Harirs stiže u Vijetnam, u prvu posjetu nekog potpredsjednika SAD Hanoju, dok Washington nastoji da pojača međunarodnu podršku kako bi se suprotstavio rastućem globalnom uticaju Kine.

Ona će razgovarati sa singapurskim i vijetnamskim zvaničnicima o bezbjednosti, klimatskim promjenama, pandemiji i "zajedničkim naporima da se promoviše međunarodni poredak zasnovan na pravilima", rekla je portparolka Simon Sanders.

Njena posjeta događa se nakon posjete ministra odbrane Lojda Ostina krajem jula u iste dvije zemlje, kao i virtuelnih sastanaka Filipina i državnog sekretara Antony Blinkena 4. avgusta sa kolegama iz 10-članog Udruženja država jugoistočne Azije na godišnjem samitu.

Čini se da je putovanje nastavak napora administracije predsjednika Joe Bidena da se suprotstavi uticaju Kine u ključnom, ali opreznom regionu od 660 miliona ljudi, kažu stručnjaci.

Zemlje jugoistočne Azije dugo su vrednovale ulogu SAD u očuvanju njihove bezbjednosti, prema analizi istraživačke organizacije Instituta za istraživanje spoljne politike objavljenoj u junu.

Washington povremeno šalje ratne brodove, prodaje oružje i pomaže u obučavanju trupa.

Međutim, desetočlani blok jugoistočne Azije protivi se otvorenom stavljanju na stranu bilo koje spoljne sile, navodi se u analizi.

Ralf Dženings učestvovao je u pisanju ovog izvještaja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG